Dania główneDrób
Udka pieczone w jogurcie
Często pytacie mnie o sposób na przygotowanie idealnie złocistego i soczystego kurczaka z piekarnika. Jest kilka patentów, ale bez wątpienia najprostszym i zarazem najskuteczniejszym jest przygotowanie marynaty z jogurtu. Dzisiaj postanowiłem przygotować przepis, na takie ekspresowe danie. Udka pieczone w jogurcie to potrawa, której przygotowanie nie sprawi Wam żadnej trudności, a smak powali na kolana. Na koniec poproszę Was o pozostawienie komentarza pod przepisem z Waszymi wrażeniami smakowymi.
Udka pieczone w jogurcie – przepis krok po kroku
Składniki:
- 800 g udek z kurczaka
- 400 g jogurtu naturalnego
- skórka z połowy limonki lub np. cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta papryki np. ostrej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz np. czarny
- do podania sos czosnkowy, wybrałem Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Udka przełóż do miski, następnie wlej jogurt naturalny. Dodaj składniki marynaty: startą skórkę z limonki, czosnek i imbir. Następie pozostałe przyprawy: mielony cynamon, curry w proszku, mieloną kolendrę, ostrą paprykę, sól i pieprz.
Krok 2:
Po drugie kurczaka dokładnie natrzyj marynatą, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij z zalewy jogurtowej, następnie ułóż na blasze do pieczenia. Na koniec piecz w 200°C przez 45-50 minut.
Udka pieczone w jogurcie podałem z pieczonymi frytkami z batata, sałatką z botwiny z truskawkami i sosem czosnkowym. Doskonale sprawdzi się również moja ulubiona surówka do pieczonego drobiu. Przepis —>TUTAJ<—
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Mięsko soczyste i mięciutkie. Pycha!
Bardzo się cieszę. Dzięki