X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka pieczone w jogurcie

Często pytacie mnie o sposób na przygotowanie idealnie złocistego i soczystego kurczaka z piekarnika. Jest kilka patentów, ale bez wątpienia najprostszym i zarazem najskuteczniejszym jest przygotowanie marynaty z jogurtu. Dzisiaj postanowiłem przygotować przepis, na takie ekspresowe danie. Udka pieczone w jogurcie to potrawa, której przygotowanie nie sprawi Wam żadnej trudności, a smak powali na kolana. Na koniec poproszę Was o pozostawienie komentarza pod przepisem z Waszymi wrażeniami smakowymi. 

Udka pieczone w jogurcie – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g udek z kurczaka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • skórka z połowy limonki lub np. cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta papryki np. ostrej 
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz np. czarny 
  • do podania sos czosnkowy, wybrałem Roleskiego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka przełóż do miski,  następnie wlej jogurt naturalny. Dodaj składniki marynaty: startą skórkę z limonki, czosnek i imbir. Następie pozostałe przyprawy: mielony cynamon, curry w proszku, mieloną kolendrę, ostrą paprykę, sól i pieprz.

Krok 2:

Po drugie kurczaka dokładnie natrzyj marynatą, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij z zalewy jogurtowej, następnie ułóż na blasze do pieczenia. Na koniec piecz w 200°C przez 45-50 minut.

Udka pieczone w jogurcie podałem z pieczonymi frytkami z batata, sałatką z botwiny z truskawkami i sosem czosnkowym. Doskonale sprawdzi się również moja ulubiona surówka do pieczonego drobiu. Przepis —>TUTAJ<—

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram 

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również