X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Udka pieczone w jogurcie

Często pytacie mnie o sposób na przygotowanie idealnie złocistego i soczystego kurczaka z piekarnika. Jest kilka patentów, ale najprostszym i zarazem najskuteczniejszym jest przygotowanie marynaty z jogurtu. Dzisiaj postanowiłem przygotować przepis, na takie ekspresowe danie. Udka pieczone w jogurcie to potrawa, której przygotowanie nie sprawi Wam żadnej trudności, a smak powali na kolana.

Udka pieczone w jogurcie – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 800 g udek z kurczaka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • skórka z połowy limonki lub cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli, czarny pieprz
  • do podania sos czosnkowy, wybrałem Roleskiego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Udka przełóż do miski, wlej jogurt naturalny. Dodaj składniki marynaty: startą skórkę z limonki, czosnek i imbir. Pozostałe przyprawy: mielony cynamon, curry w proszku, mieloną kolendrę, ostrą paprykę, sól i pieprz.

Krok 2:

Kurczaka dokładnie natrzyj marynatą, wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij z zalewy jogurtowej, ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w 200°C przez 45-50 minut. Udka pieczone w jogurcie podałem z pieczonymi frytkami z batata, sałatką z botwiny z truskawkami i sosem czosnkowym. Doskonale sprawdzi się również moja ulubiona surówka do pieczonego drobiu. Przepis —>TUTAJ<— SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ewa

    Mięsko soczyste i mięciutkie. Pycha!

    • Jakub Kuroń

      Bardzo się cieszę. Dzięki

Sprawdź również