Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Chrupiące szparagi w cieście
Chrupiące szparagi w cieście to wspaniała wegetariańska przekąska. Najlepiej smakują w maju i czerwcu, kiedy w najlepsze trwa sezon na szparagi. Jako dodatek polecam sos sezamowy z prażonymi ziarnami, który swoim zdecydowanym smakiem, bardzo ładnie komponuje się z chrupiącymi warzywami.
Do tego przepisu bez wątpienia najlepsze są jak najświeższe, chrupiące, zielone szparagi. Czyli takie, który w pęczku, podczas pocierania skrzypią, są intensywnie zielone i mają ładne główki.
Chrupiące szparagi w cieście – szybka przekąska
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów, najlepsze są cienkie sztuki
- 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze trochę do obtoczenia
- 1 szklanka zimnej gazowanej wody
- 0,5 l oleju roślinnego
- sól, czarny pieprz
- sos sezamowy, ja wybieram ten od Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Szparagi umyj pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij zdrewniałe końcówki, zazwyczaj jest to mniej więcej 1/4 długości.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę pszenną. Stopniowo wlewaj zimną wodę gazowaną cały czas mieszając, aż do połączenia składników.
Krok 3:
Szparagi oprósz mąką, nie za grubo ale równomiernie po całej powierzchni. Zanurz w cieście, smaż na rozgrzanym oleju po kilka sztuk naraz.
Krok 4:
Kiedy szparagi będą chrupiące i rumiane, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Chrupiące szparagi w cieście podawaj z sosem sezamowym i lekką sałatką z pomidorów.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.