X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno

Chrupiące szparagi w cieście

Chrupiące szparagi w cieście to wspaniała wegetariańska przekąska. Najlepiej smakują w maju i czerwcu, kiedy w najlepsze trwa sezon na szparagi. Jako dodatek polecam sos sezamowy z prażonymi ziarnami, który swoim zdecydowanym smakiem, bardzo ładnie komponuje się z chrupiącymi warzywami.

Do tego przepisu bez wątpienia najlepsze są jak najświeższe, chrupiące, zielone szparagi. Czyli takie, który w pęczku, podczas pocierania skrzypią, są intensywnie zielone i mają ładne główki.

Chrupiące szparagi w cieście – szybka przekąska

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów, najlepsze są cienkie sztuki
  • 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze trochę do obtoczenia
  • 1 szklanka zimnej gazowanej wody
  • 0,5 l oleju roślinnego
  • sól, czarny pieprz
  • sos sezamowy, ja wybieram ten od Roleskiego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Szparagi umyj pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij zdrewniałe końcówki, zazwyczaj jest to mniej więcej 1/4 długości.

Krok 2:

Przygotuj ciasto. Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę pszenną. Stopniowo wlewaj zimną wodę gazowaną cały czas mieszając, aż do połączenia składników.

Krok 3:

Szparagi oprósz mąką, nie za grubo ale równomiernie po całej powierzchni. Zanurz w cieście, smaż na rozgrzanym oleju po kilka sztuk naraz.

Krok 4:

Kiedy szparagi będą chrupiące i rumiane, odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Chrupiące szparagi w cieście podawaj z sosem sezamowym i lekką sałatką z pomidorów.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również