X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaWieprzowina

Karkówka w orientalnej marynacie

Karkówka w orientalnej marynacie to bez wątpienia najlepszy dowód na to, że można przygotować ten kawałek wieprzowiny w nieco inny, obłędnie smaczny sposób. Wystarczy zamiast majeranku i musztardy sięgnąć po głęboki w smaku sos sojowy, aromatyczny olej sezamowy czy pikantną pastę curry. Przekonacie się, że tak doprawiona karkówka nie ma sobie równych. Dokładny przepis znajdziecie pod spodem.

Karkówka w orientalnej marynacie – przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso najlepiej kupić u sprawdzonego rzeźnika. Ja wybieram karkówkę w kawałku, którą następnie kroję w domu na plastry odpowiedniej grubości.

Krok 2:

Pokrojone mięso przełóż do miski. Dodaj składniki marynaty, posiekany szczypior, młody imbir wraz z 2 łyżkami zalewy oraz czosnek. Następnie pastę czerwone curry, jasny sos sojowy, olej z prażonych ziaren sezamu, olej roślinny oraz sól. Karkówkę wymieszaj ze składnikami marynaty, następnie odstaw na minimum 2-3 godziny. Ja najczęściej odstawiam na noc do lodówki.

Krok 3:

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed planowanym grillowaniem, aby nabrało temperatury. Na koniec opiekaj karkówkę po 4-5 minut z każdej strony, na dobrze rozgrzanych węglach.

 

Karkówka w orientalnej marynacie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również