Różne przepisySałatkiSurówki
Surówka z młodej kapusty. Przepis krok po kroku.
Jeżeli mam wskazać mój ulubiony sezonowy dodatek do grillowanych dań (link) to bez żadnego wahania powiem surówka z młodej kapusty. Jest to przy okazji pierwsza surówka jaką nauczyłem robić się w domu, a miałem może wtedy z 7 lat.
Gdy zaczyna robić się ciepło i słońce coraz mocniej dogrzewa, zaczyna za mną chodzić zapach grillowanego mięsa, aromat węgla drzewnego, smak kruchych grillowanych warzyw, kremowa konsystencja tzatzików mojej mamy. A idealnym dodatkiem do tych dań jest surówka z młodej kapusty. Wiem nie jest to może najbardziej skomplikowany przepis w mojej kolekcji, ale postanowiłem podzielić się z Wami tą recepturą, bo jest w stu procentach wypróbowana i po prostu powala na kolana.
Już nigdy nie będziecie mieli problemu z przygotowaniem perfekcyjnego „zielonego „ dodatku do grilla. Co najważniejsze surówka ta pasuje zarówno do karkówki, drobiu czy ryb z rusztu. Jest też wspaniałym punktem wyjścia, można do niej dodać ugotowane obrane ziemniaki w mundurkach, pomidorki koktajlowe, ogórka małosolnego czy paski papryki i zrezygnować np. z dodatku pieczywa.
Warto czasami zrezygnować z surówek z sosem na bazie majonezu, które do grillowanych dań, powiedzmy uczciwie aż za bardzo obciążają nasz układ trawienny.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” i do pozostawienia komentarza pod postem.
Surówka z młodej kapusty. Składniki:
- ½ główki młodej kapusty (600 g)
- ½ pęczka koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu z białego wina
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka cukru
Kapustę cienko poszatkuj, przełóż do miski.
Dodaj posiekany koperek, utarty czosnek, oliwę z oliwek, ocet oraz przyprawy.
Całość delikatnie wymieszaj rękoma.
Jako urozmaicenie można dodać pomidory lub ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę.
Smacznego!
Wyglada apetycznie, a te pomidorki napewno sprobuje
ja robie bez czosnku bo nie przepadam za to duzo cebulki i zielonej pietruszki..mniam
Zawsze ścierałam do surówki jedną marchew, ale nie dodawałam cukru. Wypróbuję Twój przepis, myślę ,że smaczny, bo wszystkie przepisy , które wykorzystuję z Twojej kuchni Jakubie są bardzo dobre. Rodzince mojej smakują, i dopytują , co nowego będzie od Jakuba. Pozdrawiam i dziękuję.
Dobry przepis, prosty, naturalny. Uwielbiam takie.
Kapustę młodą w każdej postaci uwielbiam. A surówka, to nie tylko smaczny dodatek, ale też prostota wykonania.
ziemniaki? eee to niemiecka wersja
Rzeczywiście jest prosta i brzmi obiecujaco Napewno zagości u mnie na stole
Będzie nam miło!