Dania główneWieprzowina
Bigos z młodej kapusty
Niedawno podrzuciłem Wam przepis na surówkę z młodej kapusty, tym razem na waszych stołach rządzić będzie Bigos z młodej kapusty.
Nie wiem jak wy, ale w równym stopniu czekam na wiosnę, słońce i temperaturę w okolicach 20°C, jak na wiosenne warzywa. Aż ciężko się powstrzymać aby nie skusić się wcześniej na szklarniowe, czy zagraniczne wersje.
Wiele osób przyrządza tą potrawę na jasno, ja wolę opcję z pomidorami. Kwasowość pomidorów fantastycznie łączy się ze słodyczą młodej kapustki. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami.
Bigos z młodej kapusty to prawdziwa rewelka, a jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Można też przygotować z wersję bez mięsną lub wegańską.
Bigos z młodej kapusty – najlepszy przepis
Składniki:
- 100 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy wędzonej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 główka młodej kapusty (1,2 kg)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 200 ml wody
- puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Boczek pokrój w paski, kiełbasę w pół plastry. Mięso podsmaż na oleju aż się zrumieni, około 4-5 minut. Następnie do kiełbasy wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plastry oraz liść i ziele. Smaż na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.
Krok 2:
Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, podsmaż chwilę często mieszając, następnie wlej 200ml wody, przykryj pokrywką duś przez 15 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy sól, pieprz oraz cukier. Podgrzewaj całość przez 10 minut na małym ogniu, wsyp posiekany koperek. Wymieszaj, odstaw na 5 minut aż smaki się połączą. Jeżeli płynu jest za dużo można zagęścić zasmażką.
Bigos z młodej kapusty podawaj ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami z koperkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<