X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Bigos z młodej kapusty

Niedawno podrzuciłem Wam przepis na surówkę z młodej kapusty, tym razem na waszych stołach rządzić będzie Bigos z młodej kapusty. Nie wiem jak wy, ale w równym stopniu czekam na wiosnę, słońce i temperaturę w okolicach 20°C, jak na wiosenne warzywa. Aż ciężko się powstrzymać aby nie skusić się wcześniej na szklarniowe, czy zagraniczne wersje. Wiele osób przyrządza tą potrawę na jasno, ja wolę opcję z pomidorami. Kwasowość pomidorów fantastycznie łączy się ze słodyczą młodej kapustki. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami. Bigos z młodej kapusty to prawdziwa rewelka, a jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 40 minut. Można też przygotować z wersję bez mięsną lub wegańską.

Bigos z młodej kapusty – najlepszy przepis

Składniki:

  • 100 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 główka młodej kapusty (1,2 kg)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 200 ml wody
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Boczek pokrój w paski, kiełbasę w pół plastry. Mięso podsmaż na oleju aż się zrumieni, około 4-5 minut. Następnie do kiełbasy  wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plastry oraz liść i ziele. Smaż na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.

Krok 2:

Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, podsmaż chwilę często mieszając, następnie wlej 200ml wody, przykryj pokrywką duś przez 15 minut na małym ogniu.

Krok 3:

Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy sól, pieprz oraz cukier. Podgrzewaj całość przez 10 minut na małym ogniu, wsyp posiekany koperek. Wymieszaj, odstaw na 5 minut aż smaki się połączą. Jeżeli płynu jest za dużo można zagęścić zasmażką.

Bigos z młodej kapusty podawaj ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego!!!  

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również