Przepis
Grillowane burgery z indyka to bardzo fajna opcja BBQ, dla dzieciaków lub osób, które dbają o linię. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, a same burgery, mimo małej zawartości tłuszczu, wydają się stworzone na ruszt. Dzisiaj podałem je w klasycznej kajzerce, ale możecie użyć bułki pełnoziarnistej lub całkowicie zrezygnować z pieczywa. Burger idealnie komponuje się z kremowym, lekko pikantnym sosem ogórkowym z serii fast food.
Grillowane burgery z indyka podawaj w opieczonej bułce z surówką i plastrami pomidorów malinowych.
Inne grillowe inspiracje znajdziesz —>TUTAJ<—
Smacznego!!!
Grillowane burgery z indyka
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 czerstwa kajzerka
- szklanka mleka
- 1 jajko „M”
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz
- ewentualnie 1 łyżka bułki tartej
Dodatki:
- 4 bułki, ja użyłem klasycznych kajzerek
- ćwiartka młodej kapusty
- 4 łyżki sosu ogórkowego, ja wybieram Roleskiego
- 2 pomidory malinowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do przygotowania burgerów możesz użyć gotowego mielonego mięsa z indyka, lub samemu zmielić kawałek udźca, bądź filetu. Mięso mielone przełóż do miski. Czerstwą bułkę namocz w mleku, odstaw na jakieś 15-20 minut.Krok 2:
W międzyczasie poszatkuj drobno kapustę, dodaj sos ogórkowy, dopraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w plastry.Krok 3:
Kiedy bułka będzie miękka, odciśnij ją z nadmiaru mleka. Dodaj do miski z mięsem, wbij jajko, dopraw solą i czarnym pieprzem. Masę wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.Krok 4:
Ręce natłuść olejem roślinnym, uformuj równe kotlety. Grilluj po 3 minuty z każdej strony. Burgery możesz przygotować na patelni grillowej, na tradycyjnym grillu węglowym lub gazowym.Grillowane burgery z indyka podawaj w opieczonej bułce z surówką i plastrami pomidorów malinowych.
Inne grillowe inspiracje znajdziesz —>TUTAJ<—
Smacznego!!!