X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy z grilla

Grillowane burgery z indyka

Grillowane burgery z indyka to bardzo fajna opcja BBQ, dla dzieciaków lub osób, które dbają o linię. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, a same burgery, mimo małej zawartości tłuszczu, bez wątpienia wydają się być stworzone na ruszt. Dzisiaj podałem je w klasycznej kajzerce, ale możecie użyć bułki pełnoziarnistej lub np. całkowicie zrezygnować z pieczywa. Burger idealnie komponuje się z kremowym, lekko pikantnym sosem ogórkowym z serii fast food.

Grillowane burgery z indyka

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka lub np. kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1 jajko „M”
  • 1 łyżeczka soli
  • czarny pieprz
  • ewentualnie 1 łyżka bułki tartej
Dodatki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Do przygotowania burgerów możesz użyć gotowego mielonego mięsa z indyka, lub samemu zmielić kawałek udźca, bądź np. filetu.

Mięso mielone przełóż do miski. Czerstwą bułkę namocz w mleku, następnie odstaw na jakieś 15-20 minut.

Krok 2:

W międzyczasie poszatkuj drobno kapustę, dodaj sos ogórkowy, dopraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w plastry.

Krok 3:

Kiedy bułka będzie miękka, odciśnij ją z nadmiaru mleka. Dodaj do miski z mięsem, wbij jajko, dopraw solą i czarnym pieprzem. Masę wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 4:

Ręce natłuść olejem roślinnym, uformuj równe kotlety. Grilluj po 3 minuty z każdej strony. Burgery możesz przygotować na patelni grillowej, na tradycyjnym grillu węglowym lub gazowym.

Grillowane burgery z indyka podawaj w opieczonej bułce z surówką i plastrami pomidorów malinowych.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook 

Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również