DróbPotrawy z grilla
Grillowane burgery z indyka
Grillowane burgery z indyka to bardzo fajna opcja BBQ, dla dzieciaków lub osób, które dbają o linię. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, a same burgery, mimo małej zawartości tłuszczu, bez wątpienia wydają się być stworzone na ruszt. Dzisiaj podałem je w klasycznej kajzerce, ale możecie użyć bułki pełnoziarnistej lub np. całkowicie zrezygnować z pieczywa. Burger idealnie komponuje się z kremowym, lekko pikantnym sosem ogórkowym z serii fast food.
Grillowane burgery z indyka
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka lub np. kurczaka
- 1 czerstwa kajzerka
- szklanka mleka
- 1 jajko „M”
- 1 łyżeczka soli
- czarny pieprz
- ewentualnie 1 łyżka bułki tartej
Dodatki:
- 4 bułki, ja użyłem klasycznych kajzerek
- ćwiartka młodej kapusty
- 4 łyżki sosu ogórkowego, ja wybieram Roleskiego
- 2 pomidory malinowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Do przygotowania burgerów możesz użyć gotowego mielonego mięsa z indyka, lub samemu zmielić kawałek udźca, bądź np. filetu.
Mięso mielone przełóż do miski. Czerstwą bułkę namocz w mleku, następnie odstaw na jakieś 15-20 minut.
Krok 2:
W międzyczasie poszatkuj drobno kapustę, dodaj sos ogórkowy, dopraw solą i pieprzem. Pomidory pokrój w plastry.
Krok 3:
Kiedy bułka będzie miękka, odciśnij ją z nadmiaru mleka. Dodaj do miski z mięsem, wbij jajko, dopraw solą i czarnym pieprzem. Masę wyrób ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4:
Ręce natłuść olejem roślinnym, uformuj równe kotlety. Grilluj po 3 minuty z każdej strony. Burgery możesz przygotować na patelni grillowej, na tradycyjnym grillu węglowym lub gazowym.
Grillowane burgery z indyka podawaj w opieczonej bułce z surówką i plastrami pomidorów malinowych.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook
Więcej przepisów na dania z grilla znajdziesz >> TUTAJ <<