Przepis
Zupy
Rosół klarowany – Bulion czysty
Składniki
- 1 l rosołu
- 4 białka
- ew. natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Białka mieszamy z odrobiną zimnego rosołu. Następnie chwilę ubijamy, ale nie na sztywno. Dodajemy do reszty rosołu cały czas mieszając (chodzi o dokładne wymieszanie się składników), stawiamy w dużym garnku na małym ogniu. Najlepiej, żeby ogień nie był umieszczony centralnie, lecz z boku garnka. Czekamy, aż po zagotowaniu na wierzchu powstanie kożuch (około 15 minut). Wtedy delikatnie przecedzamy przez kilkakrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy (trwa to dłużej). Jeżeli pierwsze łyżki przecedzonego bulionu nie są dostatecznie klarowne, przecedzamy jeszcze raz. Podajemy w bulionówkach z np.: z żółtkiem, diablotką, pasztecikiem lub ew. groszkiem ptysiowym, czy grzankami.