X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Chrupiące kawałki kurczaka

Chrupiące kawałki kurczaka to mój autorski pomysł na mega złocistą panierkę. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga długotrwałych przygotowań. Cała tajemnica tkwi w marynowaniu w maślance z przyprawami i sosem BBQ z papryką chipotle. Z resztą wszystko wyjaśniłem Wam pod spodem.

Chrupiące kawałki kurczaka – najlepsza złocista panierka

Składniki:

  • 600 g mięsa z udek kurczaka
  • 300 ml maślanki naturalnej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu bbq z chipotle, ja używam Roleskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • mielony pieprz np. czarny 
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 0,5 l oleju roślinnego do smażenia np. rzepakowego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mięso przełóż do miski. Dodaj maślankę, słodką paprykę, czosnek granulowany oraz sól. Następnie w moździerzu utrzyj gorczycę, oregano i tymianek. Do miski z mięsem i maślanką wsyp rozdrobnione przyprawy. Na końcu dodaj sos BBQ z chipotle, całość wymieszaj. Naczynie z zamarynowanym mięsem zafoliuj i odstaw do lodówki na 12 godzin.

Krok 2:

Po drugie zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Następnie udka otrząśnij delikatnie z nadmiaru marynaty, solidnie panieruj w mące pszennej. Nie przyklepuj panierki, musi lekko przylegać do mięsa.

Krok 3:

W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny np. rzepakowy do średniej temperatury, około 170°C. Mięso smaż partiami, po 2-3 kawałki, dzięki temu kawałki nabiorą ładnego złotego koloru. Czas smażenia to około 5 minut na jedną stronę, kurczak musi być ładnie rumiany. Po usmażeniu mięso ułóż na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.

Chrupiące kawałki kurczaka podawaj z surówką z chrupiących, młodych warzyw i sosem BBQ z chipotle. Ja przygotowałem również chipsy z placków tortilli, jako dodatek.

Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również