Chrupiące kawałki kurczaka to mój autorski pomysł na mega złocistą panierkę. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga długotrwałych przygotowań. Cała tajemnica tkwi w marynowaniu w maślance z przyprawami i sosem BBQ z papryką chipotle. Z resztą wszystko wyjaśniłem Wam pod spodem.
Mięso przełóż do miski. Dodaj maślankę, słodką paprykę, czosnek granulowany oraz sól. W moździerzu utrzyj gorczycę, oregano i tymianek. Do miski z mięsem i maślanką wsyp rozdrobnione przyprawy. Na końcu dodaj sos BBQ z chipotle, całość wymieszaj. Naczynie z zamarynowanym mięsem zafoliuj i odstaw do lodówki na 12 godzin.
Krok 2:
Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Udka otrząśnij delikatnie z nadmiaru marynaty, solidnie panieruj w mące pszennej. Nie przyklepuj panierki, musi lekko przylegać do mięsa.
Krok 3:
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny do średniej temperatury, około 170°C. Mięso smaż partiami, po 2-3 kawałki, dzięki temu kawałki nabiorą ładnego złotego koloru. Czas smażenia to około 5 minut na jedną stronę, kurczak musi być ładnie rumiany. Po usmażeniu mięso ułóż na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
Chrupiące kawałki kurczaka podawaj z surówką z chrupiących, młodych warzyw i sosem BBQ z chipotle. Ja przygotowałem również chipsy z placków tortilli, jako dodatek.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Witam! Czym mogę zastąpić sos BBQ z chipotle?
Sos bbq klasyczny polecam, ewentualnie przygotować własny sos BBQ. Ciężko jest zastąpić ten sos 1/1 innym dodatkiem.
Dzisiaj robiłam , naprawdę pyszne !!!! Panierka wychodzi bardzo chrupiąca !!!