X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.

Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.

Ciasto bananowe. Składniki: 

 

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 70 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Banany umieść w misce. Ja zostawiłam jedną połówkę, aby ułożyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Pozostałe rozgnieć widelcem. 

 

Następnie umieść wszystkie pozostałe składniki w misce z rozgniecionymi bananami.

 

Wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Przełóż gotową masę do formy o wymiarach ok 30 cm x 12 cm.  Piecz 50-60 minut w 180°C.

 

Pyszny i zdrowy chlebek bananowy 😉 Jedno z moich ulubionych ciast, proste a do przygotowania nie potrzeba nawet miksera.

 



Jeden z pierwszych deserów

 



Chlebek bananowy to jeden z pierwszych deserów jakie nauczyłem się robić. Bardzo lubię przygotowywać takie ciasta z moimi dziewczynami. Można wspólnie spędzić czas i przy okazji pokazać, że owoce i warzywa mają wszechstronne zastosowanie. Innym aspektem jest fakt, że nie wyrzucamy brązowych bananów. Pokazujemy dzieciakom, że właśnie takie są najsmaczniejsze i maja w sobie najwiecej słodyczy. Czasami nawet tak dużo, że ciasta nie trzeba dosładzać. Innym podobnym w charakterze ciastem jest CIASTO MARCHEWKOWE (link) 

 

Możecie kombinować

 



Chlebek bananowy nie zajmie Wam więcej czasu niż 15 minut, oczywiście plus czas pieczenia. Jeżeli chodzi o dodatki, to też możecie kombinować. Fajnie komponują się orzechy, cynamon lub suszone owoce. Fantastycznie nadaje się właśnie jako pieczywo do konfitur, serków czy DOMOWEJ NUTELLI (link)



W każdym domu, od czasu do czasu zalegają jakieś pociemniałe banany, na które nikt już nie ma ochoty. Nie pozwól im się zmarnować, zrób chlebek bananowy zwłaszcza, że masz przepis krok po kroku. Pochwały, uwagi i zażalenia proszę pozostawiać w komentarzach 😉

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. PattyCake

    SupeR chlebek naprawdę pyszny ja dodaję jeszcze cynamon a cukier zastepuje słodzikiem polecam

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło. Zawsz gdy zostaje nam trochę dojrzałych bananów robimy chlebek z tego przepisu.

      Pozdrawiamy i zapraszamy jak najczęściej 🙂

  2. Edyra

    Witam , przepis super, ja dodałam dużo orzechów i swieze borówki. Wyszło pysznie Dziekuje

    • Jakub Kuroń

      Dobrze wiedzieć też następnym razem zrobimy z borówkami.

  3. jedyne.takie K.

    Wyszło pysznie! dodałam suszoną żurawinę dla przełamania słodyczy i pokrojone suszone morele 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂

    • Jakub Kuroń

      Kapitalnie, fajny pomysł z dodatkiem suszonych owoców. Wypróbuję 🙂

  4. Renata

    Czy piec z termoobiegiem czy Góra dół?

    • Jakub Kuroń

      Piecz góra-dół.

  5. Pakula

    Ciasto, chlebek super opedzlowalam je w godzinę razem z dziećmi pychotka dziękuję pięknie za przepis

    • Jakub Kuroń

      SUPER!!! Pozdrawiamy 🙂 i zapraszamy częściej.

  6. Magdalena

    Chlebek jest świetny! Zmodyfikowalam odrobinę przepis z racji tego, że miał być dla męża, który planuje nabrać masy mięśniowej. Zmniejszyłam znacznie ilosc cukru a na to konto dodalam odżywkę białkowa mojego męża (czekoladowa). Białko ubilam i w ten sposób zmieszalam z pozostalymi składnikami. Szklankę otrębów i platkow owsianych zalalam cieplym mlekiem i rowniez dodalam.
    Chlebek byl puszysty i zarazem wilgotny. Przepis przez Pana podany jest tak naprawdę idealną bazą dla naszych fantazji.
    Polecam!

    • Jakub Kuroń

      Twoja modyfikacja brzmi bardzo ciekawie. Sam może kiedyś taki przygotuje, szczególnie dodałbym otręby i płatki owsiane.

  7. Alina

    Świetny przepis. Zamiast cukru białego dałam trzcinowy i dodałam kopiastą łyżkę kakao. Wyszło chrupiące z góry, wilgotne w środku, takie bananowe brownie.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Jakub Kuroń

      Super, brzmi smakowicie 🙂 Modyfikacje jak najbardziej mile widziane 🙂

  8. marzena

    mam pytanie ,czy piec ma być nagrzany do 180* czy podgrzany 100*

    • Jakub Kuroń

      Rozgrzany do 180 stopni.

      Pozdrawiam 🙂

  9. Małgorzata

    Szybko, smacznie i tanio. Polecam

    • Jakub Kuroń

      Nic dodać nic ująć 🙂

  10. ilonkasonia

    Przepis super ciasto robi się expresowo a co najważniejsze to również expresowo znikło ze stołu

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło, zapraszamy częściej 🙂

  11. Ania

    Pyszny wyszedł. W godzinę zniknął.

    • Jakub Kuroń

      super!

  12. Ewa

    Skąd wziąć esencje waniliową?

    • Jakub Kuroń

      Można kupić przez internet lub nabyć w większych sklepach typu: carrefour, tesco itp.

  13. Grażka

    Przyznaję się że zmiksowałam banany i … nie dość że się przypaliło po 45 minutach to jeszcze całe opadło. Ale przypalony zakalec był tak dobry że pewnie jeszcze raz spróbuję upiec to ciasto. Tylko co zrobić żeby po miksowaniu bananów ono wyrosło ?? I gnieść widelcem nie chcę bo przy urządzeniu wielofunkcyjnym nawet masło w nim topie i po prostu mam tylko jeden kielich do mycia

    • Jakub Kuroń

      Ja też często robie całe ciasto w Thermomixie i tam blenduje banany. Nie wiem dlaczego Ci nie wyrosło, a dałaś wszystkie składniki?

  14. Ewa

    Czy można całego banana zgnieść w ciasto?

    • Jakub Kuroń

      Tak. Jeżeli są dojrzałe/miękkie to śmiało możesz to zrobić widelcem.

      Pozdrawiam 🙂

  15. Roza

    Mi tez wyszło idealnie a kompletnie nie mam talentu do wypieków 🙂

    • Jakub Kuroń

      O to najlepsza rekomendacja dla ciasta 😉

      Pozdrawiamy i polecamy się na przyszłość 🙂

  16. A-gate

    Super przepis, człowiek uczy się całe życie. Pięknie wygląda, super smakuje, tylko też troszkę zakalca się przydarzyło, może to kwestia ilości banan ów – ja miałam bardzo duże.
    Wypróbuje też MARCHEWKOWE bo przepis super prosty 🙂

  17. Ania

    Super przepis, po upieczeniu zniknęło nie wiadomo kiedy

    • Jakub Kuroń

      🙂

  18. Dorota

    Robiłam wczoraj i też wyszło wilgotne z lekkim zakładem na dole. Może za długo mieszalam?

  19. Agnieszka

    Czy do tego przepisu można użyć mąki pełnoziarnistej? Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Można ale wydaję się, że potrzeba będzie więcej mąki pełnoziarnistej niż zwykłej.
      Pozdrawiam 🙂

  20. Agata

    Chlebek pyszny, prosty i szybki .Schodzi szybko i jutro będzie kolejny. Idealny z konfiturą lub bez

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że Ci smakuje! Pozdrawiam

  21. Rys

    Moje też ciut ciut wilgotne tj. z domieszką zakalca ale to nie istotne, w ogóle to mi nie przeszkodziło żeby się zachować 😀 wspaniała i prosta pasta.

  22. Maja

    Moje wyszło lekko wilgotne w środku…. tak ma być??? I opadło..;(

    • Jakub Kuroń

      Maja powinno być wilgotne, ale pulchne bez zakalca. I nie powinno znacznie opaść. Robiłaś zgodnie z przepisem?

  23. Mila

    Super….zrobiłam wg przepisu i maluchy zajadaly się. A do tej pory przejrzale banany służyły do robienia placuszków. Dziękuję

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że smakowały!

      • Ania

        Niestety wszystko robiłam zgodnie z przepisem a w środku jest tak wilgotne ze mogłabym ulepić kulkę czy to zakalec ? Czy tak musi być ? Ale intuicyjnie czuje ze nie wyszło jest bardzo zbite i mokre ….

      • Jakub Kuroń

        Nie wiem co poradzić…nam zawsze wychodzi. Może w trakcie coś poszło nie tak.

Sprawdź również