X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.

Ciasto bananowe (chlebek bananowy) to klasyczne wypiek, który pojawia się u nas w domu średnio raz na dwa tygodnie. Bardzo dobre rozwiązanie, kiedy w domu zalega kilka bardzo dojrzałych bananów. Ciasto świetnie smakuje samo, z odrobiną masła lub np. domowej nutelli.

CIASTO BANANOWE – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 
  • 70 g roztopionego masła
  • 80 g cukru np. trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Ciasto bananowe

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Banany umieść w misce. Ja zostawiłam jedną połówkę, aby ułożyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Następnie rozgnieć pozostałe widelcem.

Krok 2:

Następnie umieść wszystkie pozostałe składniki w misce z rozgniecionymi bananami.

Krok 3:

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 4:

Następnie przełóż gotową masę do formy o wymiarach ok 30 cm x 12 cm. Na koniec piecz 50-60 minut w 180°C.

Pyszny i zdrowy chlebek bananowy 😉 Jedno z moich ulubionych ciast, proste a do przygotowania nie potrzeba nawet miksera.

Jeden z pierwszych deserów

Chlebek bananowy to jeden z pierwszych deserów jakie nauczyłem się robić. Bardzo lubię przygotowywać takie ciasta z moimi dziewczynami. Można wspólnie spędzić czas i przy okazji pokazać, że owoce i warzywa mają wszechstronne zastosowanie. Innym aspektem jest fakt, że nie wyrzucamy brązowych bananów. Pokazujemy dzieciakom, że właśnie takie są najsmaczniejsze i maja w sobie bez wątpienia najwięcej słodyczy. Czasami nawet tak dużo, że ciasta nie trzeba dosładzać. Innym podobnym w charakterze ciastem jest CIASTO MARCHEWKOWE (link) 

Możecie kombinować

Chlebek bananowy nie zajmie Wam więcej czasu niż 15 minut, oczywiście plus czas pieczenia. Jeżeli chodzi o dodatki, to też możecie kombinować. Fajnie komponują się orzechy, cynamon lub suszone owoce. Fantastycznie nadaje się właśnie jako pieczywo do konfitur, serków czy DOMOWEJ NUTELLI (link)

W każdym domu, od czasu do czasu zalegają jakieś pociemniałe banany, na które nikt już nie ma ochoty. Nie pozwól im się zmarnować, zrób chlebek bananowy zwłaszcza, że masz przepis krok po kroku. Pochwały, uwagi i zażalenia proszę pozostawiać w komentarzach 😉

Ciasto bananowe

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Dodałam tylko trochę mniej cukru.

  2. Cudowny chlebek 🙂 Ile ma byc na gramy bananów i mąki? Robię wszystko wedle przepisu i chlebek jest pyszny ale absolutnie nie tak wyrośniety jak u Pana… Zastanawiam sie w czym tkwi problem…

  3. Zakalec… Wszystko wg przepisu why?? Mieszałam wszystko w termomiksie, szło super, a później opadło.

  4. Uwielbiam 🙂 robię już któryś raz i zawsze wychodzi pyszniutki – zjadamy w momencie;)

  5. Wyszedł zakalec a wszystko robiłam wg przepisu. Może za dużo bananów ?

  6. Ciasto jest pyszne, ale już drugi raz zrobił mi się zakalec. Dlaczego? Proszę o podpowiedź Co mogłam zrobić źle?

  7. Panie Jakubie prozę o pomoc . Moje bananowe ciasto urosło i potem oklapło. Dodałam kilka pokrojonych suszonych moreli garstke posiekanych orzechów i wyszedł gnieciuch.Prosze o rade

  8. Bardzo dobry przepis na ciasto bananowe. Trudność wykonania 1/10, za to smak 11/10. Czyli szybko i pysznie! Polecam wypróbować ten przepis, na pewno każdemu się uda.

  9. Upiekłam i wyszło pyszne. Bardzo dobra proporcja składników. Będę wracać do tego przepisu.

  10. Uwielbiam ten przepis. Chlebek przepyszny. Moj 3 latek go uwielbia. Często robię i daje jako drugie śniadanie, ewentualnie podwieczorek. Dzisiaj robię, bo jutro zabieramy go nad jezioro. Super przekąska

  11. Ten zapewne jest przepyszny, ja podam przepis który u mnie robi furorę, generalnie podobny, ale.. 3 banany, olej 150ml, około 150 gr cukru, około 170gr mąki, esencja waniliowa, 2 jajka, pół łyżeczki sody, no i to co nadaje niepowtarzalny smak i kolor, czyli 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, trochę soli, wykonanie proste, ugnieść banany z solą, zmiksować z olejem, dodać jajka, cukier i resztę, nasmarować blaszkę olejem, wlać ciasto i piec, aż się upiecze około 55 minut w 170, uwaga bardzo szybko znika ze stołu 🙂

  12. Bardzo prosty i szybki przepis! Chlebek wyszedł przepyszny! W przepisie jest rada, żeby eksperymentować, więc zaryzykowałam i dodałam do środka suszone morele i żurawinę. Wyszło ekstra! Dodam, że to był mój pierwszy taki chlebek, ale na pewno nie ostatni.

  13. Taki chlebek będzie u mnie od teraz częstym gościem . Bardzo dobry, proste przyrządzenie i ten zapach unaszacy się w domu podczas jego pieczenia… Uwielbiam i polecam !

  14. Przepis wydawał się tylko bazą, więc wzbogaciłem go o cynamon, orzechy i wiekszą ilość masła oraz mąki. Wyszło lepiej niż za pierwszym razem, był nieco bardziej suchy i jednocześnie kruchy. Kombinowałem też ze śmietaną i maślanką zmniejszając liczbę bananów.. 😀

  15. Trzymaj kciuki, bo to moja kolejna próba. Ostatnie zakończyły się zakalcem 🙁

  16. Zrobiłam. Ciasto przepyszne. Bardzo łatwo i szybko się je robi co jest dużym plusem. Smakuje wyśmienicie

  17. Polecam ,szybkie i bardzo smaczne ciasto u mnie znika bardzo szybko PYCHOTKA ☕

  18. Dziś zrobiłam chlebek bananowy z przepisu. Powiem tak zarabiasty!!! Od dziś uwielbiam i będę często robić mega świetny pomysł na zaległe banany ☺️☺️☺️ Polecam

  19. Dziękuję za sposób na ciemne banany! Cześć mąki zastąpiłam mielonymi płatkami owsianymi, blachę natłuściłam klarowanym masłem i wysypałam siemieniem lnianym. Super przepis, można kombinować.

    Jest proste i boskie!

  20. SupeR chlebek naprawdę pyszny ja dodaję jeszcze cynamon a cukier zastepuje słodzikiem polecam

  21. Witam , przepis super, ja dodałam dużo orzechów i swieze borówki. Wyszło pysznie Dziekuje

  22. Wyszło pysznie! dodałam suszoną żurawinę dla przełamania słodyczy i pokrojone suszone morele 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂

  23. Ciasto, chlebek super opedzlowalam je w godzinę razem z dziećmi pychotka dziękuję pięknie za przepis

  24. Chlebek jest świetny! Zmodyfikowalam odrobinę przepis z racji tego, że miał być dla męża, który planuje nabrać masy mięśniowej. Zmniejszyłam znacznie ilosc cukru a na to konto dodalam odżywkę białkowa mojego męża (czekoladowa). Białko ubilam i w ten sposób zmieszalam z pozostalymi składnikami. Szklankę otrębów i platkow owsianych zalalam cieplym mlekiem i rowniez dodalam.
    Chlebek byl puszysty i zarazem wilgotny. Przepis przez Pana podany jest tak naprawdę idealną bazą dla naszych fantazji.
    Polecam!

  25. Świetny przepis. Zamiast cukru białego dałam trzcinowy i dodałam kopiastą łyżkę kakao. Wyszło chrupiące z góry, wilgotne w środku, takie bananowe brownie.
    Pozdrawiam serdecznie

  26. mam pytanie ,czy piec ma być nagrzany do 180* czy podgrzany 100*

  27. Przepis super ciasto robi się expresowo a co najważniejsze to również expresowo znikło ze stołu

  28. Przyznaję się że zmiksowałam banany i … nie dość że się przypaliło po 45 minutach to jeszcze całe opadło. Ale przypalony zakalec był tak dobry że pewnie jeszcze raz spróbuję upiec to ciasto. Tylko co zrobić żeby po miksowaniu bananów ono wyrosło ?? I gnieść widelcem nie chcę bo przy urządzeniu wielofunkcyjnym nawet masło w nim topie i po prostu mam tylko jeden kielich do mycia

  29. Mi tez wyszło idealnie a kompletnie nie mam talentu do wypieków 🙂

  30. Super przepis, człowiek uczy się całe życie. Pięknie wygląda, super smakuje, tylko też troszkę zakalca się przydarzyło, może to kwestia ilości banan ów – ja miałam bardzo duże.
    Wypróbuje też MARCHEWKOWE bo przepis super prosty 🙂

  31. Robiłam wczoraj i też wyszło wilgotne z lekkim zakładem na dole. Może za długo mieszalam?

  32. Chlebek pyszny, prosty i szybki .Schodzi szybko i jutro będzie kolejny. Idealny z konfiturą lub bez

  33. Moje też ciut ciut wilgotne tj. z domieszką zakalca ale to nie istotne, w ogóle to mi nie przeszkodziło żeby się zachować 😀 wspaniała i prosta pasta.

  34. Super….zrobiłam wg przepisu i maluchy zajadaly się. A do tej pory przejrzale banany służyły do robienia placuszków. Dziękuję

Sprawdź również