Ciasta i ciastka
Ciasto bananowe. Przepis krok po kroku.
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) to klasyczne wypiek, który pojawia się u nas w domu średnio raz na dwa tygodnie. Bardzo dobre rozwiązanie, kiedy w domu zalega kilka bardzo dojrzałych bananów. Ciasto świetnie smakuje samo, z odrobiną masła lub np. domowej nutelli.
CIASTO BANANOWE – przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 70 g roztopionego masła
- 80 g cukru np. trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Ciasto bananowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Banany umieść w misce. Ja zostawiłam jedną połówkę, aby ułożyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Następnie rozgnieć pozostałe widelcem.
Krok 2:
Następnie umieść wszystkie pozostałe składniki w misce z rozgniecionymi bananami.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Następnie przełóż gotową masę do formy o wymiarach ok 30 cm x 12 cm. Na koniec piecz 50-60 minut w 180°C.
Pyszny i zdrowy chlebek bananowy 😉 Jedno z moich ulubionych ciast, proste a do przygotowania nie potrzeba nawet miksera.
Jeden z pierwszych deserów
Chlebek bananowy to jeden z pierwszych deserów jakie nauczyłem się robić. Bardzo lubię przygotowywać takie ciasta z moimi dziewczynami. Można wspólnie spędzić czas i przy okazji pokazać, że owoce i warzywa mają wszechstronne zastosowanie. Innym aspektem jest fakt, że nie wyrzucamy brązowych bananów. Pokazujemy dzieciakom, że właśnie takie są najsmaczniejsze i maja w sobie bez wątpienia najwięcej słodyczy. Czasami nawet tak dużo, że ciasta nie trzeba dosładzać. Innym podobnym w charakterze ciastem jest CIASTO MARCHEWKOWE (link)
Możecie kombinować
Chlebek bananowy nie zajmie Wam więcej czasu niż 15 minut, oczywiście plus czas pieczenia. Jeżeli chodzi o dodatki, to też możecie kombinować. Fajnie komponują się orzechy, cynamon lub suszone owoce. Fantastycznie nadaje się właśnie jako pieczywo do konfitur, serków czy DOMOWEJ NUTELLI (link)
W każdym domu, od czasu do czasu zalegają jakieś pociemniałe banany, na które nikt już nie ma ochoty. Nie pozwól im się zmarnować, zrób chlebek bananowy zwłaszcza, że masz przepis krok po kroku. Pochwały, uwagi i zażalenia proszę pozostawiać w komentarzach 😉
Ciasto bananowe
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Dodałam tylko trochę mniej cukru.
Cudowny chlebek 🙂 Ile ma byc na gramy bananów i mąki? Robię wszystko wedle przepisu i chlebek jest pyszny ale absolutnie nie tak wyrośniety jak u Pana… Zastanawiam sie w czym tkwi problem…
4 dojrzałe banany
250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
Zakalec… Wszystko wg przepisu why?? Mieszałam wszystko w termomiksie, szło super, a później opadło.
Ten przepis nie jest dostosowany na Thermomix i nie mogę obiecać, że wszystko się uda. Ja przygotowuje go u formie rgfadycyjnj bez TM.
To jest ciasto którego po dodaniu mąki nie można już mieszać inaczej jak tylko łyżka. Inaczej zakalec
Dziwne ja mieszam łyżką, albo wrzucam wszystko do urządzenia wielofunkcyjnego i miksuje. Zawsze wychodzi nigdy nie wyszedł zakalec, nawet mojej ośmioletniej córce.
Uwielbiam 🙂 robię już któryś raz i zawsze wychodzi pyszniutki – zjadamy w momencie;)
Polecam
Czy zamiast masła można dodać olej ??
Tak, można.
Wyszedł zakalec a wszystko robiłam wg przepisu. Może za dużo bananów ?
Ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak. Ja zawsze dodaję taką samą ilość bananów i zawsze się udaje.
Ciasto wyrosło pięknie!
Ciasto jest pyszne, ale już drugi raz zrobił mi się zakalec. Dlaczego? Proszę o podpowiedź Co mogłam zrobić źle?
Nie mam zielonego pojęcia, bo w tym cieście jeszcze nigdy nie zrobił mi się zakalec. Może ustaw trochę wyższą temperaturę pieczenia niż ja.
Polecam!
Panie Jakubie prozę o pomoc . Moje bananowe ciasto urosło i potem oklapło. Dodałam kilka pokrojonych suszonych moreli garstke posiekanych orzechów i wyszedł gnieciuch.Prosze o rade
Widocznie morele i orzechy „dociążyły” ciasto i dlatego opadło. Niestety
Pyszne ciasto, dziękuję za przepis. Wszystkim polecam:)
Bardzo dobry przepis na ciasto bananowe. Trudność wykonania 1/10, za to smak 11/10. Czyli szybko i pysznie! Polecam wypróbować ten przepis, na pewno każdemu się uda.
Super przepis,wczoraj piekłem PYCHA! 🙂
Pyszne, szybkie i tanie ciasto!
Upiekłam i wyszło pyszne. Bardzo dobra proporcja składników. Będę wracać do tego przepisu.
Super 🙂
Dzięki za komentarz.
Pozdrawiam
Uwielbiam ten przepis. Chlebek przepyszny. Moj 3 latek go uwielbia. Często robię i daje jako drugie śniadanie, ewentualnie podwieczorek. Dzisiaj robię, bo jutro zabieramy go nad jezioro. Super przekąska
Ten zapewne jest przepyszny, ja podam przepis który u mnie robi furorę, generalnie podobny, ale.. 3 banany, olej 150ml, około 150 gr cukru, około 170gr mąki, esencja waniliowa, 2 jajka, pół łyżeczki sody, no i to co nadaje niepowtarzalny smak i kolor, czyli 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, trochę soli, wykonanie proste, ugnieść banany z solą, zmiksować z olejem, dodać jajka, cukier i resztę, nasmarować blaszkę olejem, wlać ciasto i piec, aż się upiecze około 55 minut w 170, uwaga bardzo szybko znika ze stołu 🙂
Łukasz,
Dzięki za podzielenie się przepisem.
Pozdrawiam 🙂
Bardzo prosty i szybki przepis! Chlebek wyszedł przepyszny! W przepisie jest rada, żeby eksperymentować, więc zaryzykowałam i dodałam do środka suszone morele i żurawinę. Wyszło ekstra! Dodam, że to był mój pierwszy taki chlebek, ale na pewno nie ostatni.
Marlena,
Dzięki bardzo, wpadaj jak najczęściej.
Pozdrawiam
Kuba
Taki chlebek będzie u mnie od teraz częstym gościem . Bardzo dobry, proste przyrządzenie i ten zapach unaszacy się w domu podczas jego pieczenia… Uwielbiam i polecam !
Ania,
Dzięki za miłe słowa.
U nas też często gości chlebek bananowy, zwłaszcza gdy zostanie nam kilka dojrzałych bananów 🙂
Pozdrawiam
Przepis wydawał się tylko bazą, więc wzbogaciłem go o cynamon, orzechy i wiekszą ilość masła oraz mąki. Wyszło lepiej niż za pierwszym razem, był nieco bardziej suchy i jednocześnie kruchy. Kombinowałem też ze śmietaną i maślanką zmniejszając liczbę bananów.. 😀
Modyfikacje są jak najbardziej mile widziane 🙂
Dzięki za komentarz!
Trzymaj kciuki, bo to moja kolejna próba. Ostatnie zakończyły się zakalcem 🙁
Trzymam kciuki 🙂
Zrobiłam. Ciasto przepyszne. Bardzo łatwo i szybko się je robi co jest dużym plusem. Smakuje wyśmienicie
SUper, niezwykle bardzo się cieszę
Wpadaj częściej i wszystkiego dobrego życzę
Polecam ,szybkie i bardzo smaczne ciasto u mnie znika bardzo szybko PYCHOTKA ☕
Dziś zrobiłam chlebek bananowy z przepisu. Powiem tak zarabiasty!!! Od dziś uwielbiam i będę często robić mega świetny pomysł na zaległe banany ☺️☺️☺️ Polecam
Dzięki za komentarz Julka i zapraszam częściej w nasze gościnne progi 🙂
Pozdrawiam!!!
Dziękuję za sposób na ciemne banany! Cześć mąki zastąpiłam mielonymi płatkami owsianymi, blachę natłuściłam klarowanym masłem i wysypałam siemieniem lnianym. Super przepis, można kombinować.
Jest proste i boskie!
Bardzo mnie to cieszy!!!
Najważniejsza jest prostota 🙂
SupeR chlebek naprawdę pyszny ja dodaję jeszcze cynamon a cukier zastepuje słodzikiem polecam
Bardzo nam miło. Zawsz gdy zostaje nam trochę dojrzałych bananów robimy chlebek z tego przepisu.
Pozdrawiamy i zapraszamy jak najczęściej 🙂
Witam , przepis super, ja dodałam dużo orzechów i swieze borówki. Wyszło pysznie Dziekuje
Dobrze wiedzieć też następnym razem zrobimy z borówkami.
Wyszło pysznie! dodałam suszoną żurawinę dla przełamania słodyczy i pokrojone suszone morele 🙂 Dziękuję za ten przepis 🙂
Kapitalnie, fajny pomysł z dodatkiem suszonych owoców. Wypróbuję 🙂
Czy piec z termoobiegiem czy Góra dół?
Piecz góra-dół.
Ciasto, chlebek super opedzlowalam je w godzinę razem z dziećmi pychotka dziękuję pięknie za przepis
SUPER!!! Pozdrawiamy 🙂 i zapraszamy częściej.
Chlebek jest świetny! Zmodyfikowalam odrobinę przepis z racji tego, że miał być dla męża, który planuje nabrać masy mięśniowej. Zmniejszyłam znacznie ilosc cukru a na to konto dodalam odżywkę białkowa mojego męża (czekoladowa). Białko ubilam i w ten sposób zmieszalam z pozostalymi składnikami. Szklankę otrębów i platkow owsianych zalalam cieplym mlekiem i rowniez dodalam.
Chlebek byl puszysty i zarazem wilgotny. Przepis przez Pana podany jest tak naprawdę idealną bazą dla naszych fantazji.
Polecam!
Twoja modyfikacja brzmi bardzo ciekawie. Sam może kiedyś taki przygotuje, szczególnie dodałbym otręby i płatki owsiane.
Świetny przepis. Zamiast cukru białego dałam trzcinowy i dodałam kopiastą łyżkę kakao. Wyszło chrupiące z góry, wilgotne w środku, takie bananowe brownie.
Pozdrawiam serdecznie
Super, brzmi smakowicie 🙂 Modyfikacje jak najbardziej mile widziane 🙂
mam pytanie ,czy piec ma być nagrzany do 180* czy podgrzany 100*
Rozgrzany do 180 stopni.
Pozdrawiam 🙂
Szybko, smacznie i tanio. Polecam
Nic dodać nic ująć 🙂
Przepis super ciasto robi się expresowo a co najważniejsze to również expresowo znikło ze stołu
Bardzo nam miło, zapraszamy częściej 🙂
Pyszny wyszedł. W godzinę zniknął.
super!
Skąd wziąć esencje waniliową?
Można kupić przez internet lub nabyć w większych sklepach typu: carrefour, tesco itp.
Przyznaję się że zmiksowałam banany i … nie dość że się przypaliło po 45 minutach to jeszcze całe opadło. Ale przypalony zakalec był tak dobry że pewnie jeszcze raz spróbuję upiec to ciasto. Tylko co zrobić żeby po miksowaniu bananów ono wyrosło ?? I gnieść widelcem nie chcę bo przy urządzeniu wielofunkcyjnym nawet masło w nim topie i po prostu mam tylko jeden kielich do mycia
Ja też często robie całe ciasto w Thermomixie i tam blenduje banany. Nie wiem dlaczego Ci nie wyrosło, a dałaś wszystkie składniki?
Czy można całego banana zgnieść w ciasto?
Tak. Jeżeli są dojrzałe/miękkie to śmiało możesz to zrobić widelcem.
Pozdrawiam 🙂
Mi tez wyszło idealnie a kompletnie nie mam talentu do wypieków 🙂
O to najlepsza rekomendacja dla ciasta 😉
Pozdrawiamy i polecamy się na przyszłość 🙂
Super przepis, człowiek uczy się całe życie. Pięknie wygląda, super smakuje, tylko też troszkę zakalca się przydarzyło, może to kwestia ilości banan ów – ja miałam bardzo duże.
Wypróbuje też MARCHEWKOWE bo przepis super prosty 🙂
Super przepis, po upieczeniu zniknęło nie wiadomo kiedy
🙂
Robiłam wczoraj i też wyszło wilgotne z lekkim zakładem na dole. Może za długo mieszalam?
Czy do tego przepisu można użyć mąki pełnoziarnistej? Pozdrawiam
Można ale wydaję się, że potrzeba będzie więcej mąki pełnoziarnistej niż zwykłej.
Pozdrawiam 🙂
Chlebek pyszny, prosty i szybki .Schodzi szybko i jutro będzie kolejny. Idealny z konfiturą lub bez
Cieszę się, że Ci smakuje! Pozdrawiam
Moje też ciut ciut wilgotne tj. z domieszką zakalca ale to nie istotne, w ogóle to mi nie przeszkodziło żeby się zachować 😀 wspaniała i prosta pasta.
Moje wyszło lekko wilgotne w środku…. tak ma być??? I opadło..;(
Maja powinno być wilgotne, ale pulchne bez zakalca. I nie powinno znacznie opaść. Robiłaś zgodnie z przepisem?
Super….zrobiłam wg przepisu i maluchy zajadaly się. A do tej pory przejrzale banany służyły do robienia placuszków. Dziękuję
Cieszę się, że smakowały!
Niestety wszystko robiłam zgodnie z przepisem a w środku jest tak wilgotne ze mogłabym ulepić kulkę czy to zakalec ? Czy tak musi być ? Ale intuicyjnie czuje ze nie wyszło jest bardzo zbite i mokre ….
Nie wiem co poradzić…nam zawsze wychodzi. Może w trakcie coś poszło nie tak.