Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek królewski Biruty Markuzy
Składniki
- 35 dag masła
- 35 dag maki
- 12 dag cukru
- 12 dag migdałów obranych ze skórki
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 4 gotowane żółtka
- 1 surowe żółtko
- szczypta soli
- konfitura z wiśni do przybrania
- 1 surowe jajko do smarowania powierzchni
Sposób przygotowania
Masło utrzeć na pulchną, gładką masę, dodać przetarte przez sitko żółtka i jedno surowe, ucierając dalej dosypywać cukier, cytrynową skórkę i posiekane migdały, na końcu dodać mąkę i sól, zagnieść ciasto, odstawić na godzinę na parter lodówki. Z 2/3 części ciasta wywałkować kwadrat wielkości blachy, z reszty utoczyć cienkie wałeczki i ułożyć na cieście ukośną kratkę. Posmarować rozbitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30–40 min. Po upieczeniu kwadraciki wypełnić konfiturą.