Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek staropolski – królewski
Składniki
- 350 g masła
- 120 g cukru pudru
- 120 g migdałów
- 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 5 jajek
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
Sposób przygotowania
Ucieramy masło. Gotujemy 4 jajka, oddzielamy żółtka i przecieramy je przez sitko. Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i drobniutko siekamy. Dodajemy do utartego masła przetarte żółtka, jedno żółtko surowe, cukier puder, posiekane migdały, przesianą mąkę, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Składniki mieszamy i zagniatamy z nich ciasto, które wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Blachę smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z lodówki i 2/3 rozwałkowujemy, po czym najlepiej na wałku przenosimy ciasto na blachę. Z pozostałej części ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nich kratkę na wierzchu mazurka. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wsadzamy do piekarnika na 15 – 20 minut i pieczemy w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wypełniamy kratki owocami z konfitury: wiśniami, truskawkami. Wcześniej należy osączyć owoce na sitku. Możemy też mazurek polukrować.