Przepis
Ciasta i ciastka
Sernik wiedeński w polewie czekoladowej
Składniki
- 500 g białego sera
- 8 jajek
- 1 łyżka kopiasta cukru pudru
- 80 g masła
- 1 budyń waniliowy
- 100 g bakalii: smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
- 200 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Ser mielimy dwu – trzykrotnie, ucieramy go z żółtkami, dodajemy budyń i bakalie (rodzynki opłukane i osuszone). Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę i łączymy z utartą masą serowa. Dokładnie i delikatnie mieszamy. Formę – tortownicę, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Wkładamy masę i pieczemy w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut. Rondelek z pokruszonymi kawałkami czekolady umieszczamy w garnku z gorącą wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Po upieczeniu polewamy sernik polewą czekoladową otrzymaną z gorzkiej czekolady.