Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluski
Pierogi z kaszą i serem Małopolska
Składniki
Ciasto
-350-400 g mąki (ok. 2- 2,5 szklanki)
-200 ml wody lub mleka
-1 jajko
-1 łyżka masła
Farsz
-250 g sera białego
-250 g kaszy gryczanej
-2 cebule
-masło lub śmietana
-tłuszcz do smażenia cebuli
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną gotujemy „na sypko”. Dodajemy do niej ser (nie musi być zmielony, wystarczy go rozdrobnić widelcem), następnie usmażoną cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Z mąki i pozostałych składników robimy ciasto, wałkujemy je i wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy ok. 10 minut. Podajemy z roztopionym masłem lub śmietaną.