X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku.

Ostatnio cały czas chodziły za mną żeberka pieczone, postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem.

 

Co ciekawe takie same żeberka robiłem w miasteczku westernowym TwinPigs. Poczęstowałem nimi około 100 osób i wszyscy byli zachwyceni. Ten ostateczny test jakości utwierdził mnie w przekonaniu, że jest to idealny przepis na żeberka pieczone. Warto zainwestować w kilka godzin marynowania mięsa lub wręcz zostawić na noc i upiec następnego dnia, powstanie prawdziwa smakowa petarda 🙂

 

Składników nie potrzeba wiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika to gwarancja sukcesu. Połączenie sosu sojowego (za którym jak już pewnie zdążyliście zauważyć przepadam), wędzonej papryki, czosnku i miodu sprawia, że ślinka cieknie już przy marynowaniu mięsa. Jedynym czasochłonnym procesem jest pieczenie ale polecam ten sposób, żeberka długo pieczone, zdążą przejść przyprawami i będą się rozpadać w dłoniach.

 

W trakcie pieczenia proponuję przygotować własnej roboty sos barbecue, idealnie pasuje do takich pieczonych żeberek. A z tego przepisu zostanie Wam go na kilka dni i można go pasteryzować.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na Żeberka pieczone w stylu Tex-Mex:

 

Żeberka pieczone

 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
  • 6 ząbków czosnku rozdrobnionych
  • 100 g miodu
  • 100 ml jasnego sosu sojowego

 

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, około 20cm. Przełóż do naczynia, posyp suchymi przyprawami: solą, wędzoną papryką, chilli.

 

Czosnek rozdrobnij, ja utarłem go na drobnej tarce, natrzyj przyprawami mięso.

 

Polej żeberka: miodem, sos sojowym i jeszcze raz dokładnie wetrzyj wszystkie składniki marynaty.

 

Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki lub minimum na 3 godziny. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny w środkowej części piekarnika. W połowie czasu pieczenia żeberka obróć na drugą stronę.

 

 

Podawaj z sosem barbecue

 

SMACZNEGO!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Gosia

    Czy mogę dodać miód gryczany? Obawiam się czy nie będzie zbyt intensywny i czy nie zdominuje potrawy?

    • Jakub Kuroń

      Tak, możesz dodać miód gryczany.

  2. Smakosz

    Dzień dobry wszystkim. Panie Jakubie, czy żeberka muszę natrzeć po kolei składnikami (tak, jak Pan w przepisie opisuje), czy można zrobić marynatę mieszając wszystko i wówczas natrzeć i zamarynować mięso? Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Możesz przygotować marynatę i gotową natrzeć żeberka. Ja nacierałem na potrzeby zdjęcia, aby wszystko było klarowne.

      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Marzena

    Żeberka z tego przepisu zagościły dziś na naszym stole, są mega pyszne i jeszcze nie raz u nas się pojawią, cudowny przepis, polecam serdecznie przepisy Pana Jakuba <3

    • Jakub Kuroń

      SUPER 🙂

  4. Natalia

    Czy ciemny sos sojowy zamiast jasnego mocno zmieni smak?

    • Jakub Kuroń

      Ciemny może być ale daj połowę ilości z przepisu.

  5. Anna

    Super zeberka u mnie swiatecznie podane i bardzo smakuja dziekuje swietny przepis

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że smakowały. Polecam inne moje przepisy krok po kroku.

  6. Sebastian

    Panie Jakubie, właśnie robię żeberka i nie jestem pewien. Pieczemy w marynacie czy wyciągamy mięso z marynaty przed pieczeniem?

    • Jakub Kuroń

      Razem z marynatą do naczynia i zapiekaj 🙂

  7. mateusz

    Panie Jakubie jako młody chłopak uczyłem się kuchcić z programów Pana Ojca, dziś właśnie wstawiłem żeberka Pana przepisu, pachnie w domu cudownie dziękuję pięknie za pyszny przepis i pozdrawiam.
    Mateusz

    • Jakub Kuroń

      Mam wrażenie, że całe pokolenie Polaków wychowało się na przepisach Taty 😉 My jako dzieci staramy się kontynuować jego dzieło.

      Pozdrawiamy i dziękujemy za wiadomość 🙂

  8. Ania

    Dzisiaj robiłam ,są rewelacyje

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nas to cieszy 🙂

  9. Grzegorz

    Dziś podałem żeberka, wyszły bardzo dobre, ta słodycz ideał, tylko piekłem przez 2, 20 minut bo zaczynały się palić, ale zostają w moim zeszycie i pewnie za tydzień znów będą na stole :))

    • Jakub Kuroń

      Piekarniki zazwyczaj oszukują z temperaturą i u każdego ten czas może być trochę inny.

      Następnym razem możesz zmniejszyć temp. o 10°C lub na ostatnie 20 minut przykryć folią aluminiową.

      Pozdrawiam 🙂

  10. A.d

    A czemu bez termobiegu?

    • Jakub Kuroń

      Bo tak jest skonstruowany przepis. Jeżeli jesteś fanem termoobiegu zmniejsz temperaturę o 20 stopni i włącz termoobieg, reszta bez zmian 🙂

  11. Cookie

    miod jakis konkretny? Bo jestem miodowym ignorantem i nie wiem, który do czego się nadaje

    • Jakub Kuroń

      Nie ma większego znaczenia. Może być wielokwiatowy lub lipowy 🙂

  12. Grzegorz

    Moje ulubione danie, ciekawe co powiedzą na to goście, mam nadzieję że zaniemowia 🙂

    • Jakub Kuroń

      Mam nadzieję, że padną z wrażenia 🙂

  13. Syyylwia

    Czym można zastąpić soję ?

    • Jakub Kuroń

      Daj trochę więcej soli, ciężko jest czymś zastąpić sos sojowy. Magi nie proponuje.

  14. MaryLoo

    Żeberka wyglądają smakowicie i planuję je zrobić.
    Mam tylko jedno pytanie: czy należy piec pod przykryciem czy bez?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Jakub Kuroń

      Piecz bez przykrycia.

Sprawdź również