X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku.

Ostatnio cały czas chodziły za mną żeberka pieczone, postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem.

 

Co ciekawe takie same żeberka robiłem w miasteczku westernowym TwinPigs. Poczęstowałem nimi około 100 osób i wszyscy byli zachwyceni. Ten ostateczny test jakości utwierdził mnie w przekonaniu, że jest to idealny przepis na żeberka pieczone. Warto zainwestować w kilka godzin marynowania mięsa lub wręcz zostawić na noc i upiec następnego dnia, powstanie prawdziwa smakowa petarda 🙂

 

Składników nie potrzeba wiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika to gwarancja sukcesu. Połączenie sosu sojowego (za którym jak już pewnie zdążyliście zauważyć przepadam), wędzonej papryki, czosnku i miodu sprawia, że ślinka cieknie już przy marynowaniu mięsa. Jedynym czasochłonnym procesem jest pieczenie ale polecam ten sposób, żeberka długo pieczone, zdążą przejść przyprawami i będą się rozpadać w dłoniach.

 

W trakcie pieczenia proponuję przygotować własnej roboty sos barbecue, idealnie pasuje do takich pieczonych żeberek. A z tego przepisu zostanie Wam go na kilka dni i można go pasteryzować.

 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na Żeberka pieczone w stylu Tex-Mex:

 

Żeberka pieczone

 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
  • 6 ząbków czosnku rozdrobnionych
  • 100 g miodu
  • 100 ml jasnego sosu sojowego

 

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, około 20cm. Przełóż do naczynia, posyp suchymi przyprawami: solą, wędzoną papryką, chilli.

 

Czosnek rozdrobnij, ja utarłem go na drobnej tarce, natrzyj przyprawami mięso.

 

Polej żeberka: miodem, sos sojowym i jeszcze raz dokładnie wetrzyj wszystkie składniki marynaty.

 

Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki lub minimum na 3 godziny. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny w środkowej części piekarnika. W połowie czasu pieczenia żeberka obróć na drugą stronę.

 

 

Podawaj z sosem barbecue

 

SMACZNEGO!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Witama jak bym chciała podać żeberka na obiad w niedzielę,to do tego co Pan poleca.
    Pozdrawiam

  2. Po upieczeniu obtocz w sosie bbq i zaplecz ok.7 min w 220*c.
    Palce lizać☺

  3. Dziękuję, bardzo fajny przepis 🙂 pozwoliłem sobie tylko dodać do sosu trochę wędzonej papryki, bo trochę mało wędzony mi się wydawał (śliwki dawałem suszone jednak a nie wędzone), mam nadzieję, że będzie mi wybaczone 😉 pozdrawiam szczerze!

  4. Najlepsze żeberka jakie jadłem. W końcu mam przepis idealny za który bardzo dziękuję 🙂
    Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich na raz.

  5. Czy zeberka mozna przygotować dzień wczesniej? A może wczesniej je podpiec a w dzien podania na reszte czasu do piekarnika?

  6. Czy żeberka z dzika można zrobić z tego przepisu i też będą smaczne i kruche ?

  7. Witam, przepis wydaje się bardzo smakowity, przymierzam się do niego. Mam tylko jedną wątpliwość, mianowicie piec pod przykryciem, czy bez przykrycia ? Pozdrawiam 😉

    • Lukas,
      Nie ma takiej potrzeby. W tak niskiej temperaturze nic im się nie stanie, a mięso będzie odchodzić od kości 🙂
      No chyba, że delikatnie w trakcie zaczną się przypalać, wtedy zastosuj folię aluminiową albo przykrywkę do naczynia
      Ale to raczej wątpliwe.
      Pozdrawiam

  8. Żeberka wyszły przepyszne! Sos według przepisu także zrobiłam. Dzięki temu sama przekonałam się do tej potrawy, bo do tej pory unikałam jej, nigdy nie robiłam i nie jadałam żeberek. Teraz czas na wypróbowanie żeberek w innych marynatach z Pana przepisów

  9. Skorzystałam z przepisu i po raz pierwszy w życiu zrobiłam żeberka. Wyszły przepyszne, soczyste, a mięso samo odchodziło od kości.
    Gorąco polecam!

  10. Panie Jakubie czy miód się nie przypali podczas pieczenia. Pozdrawiam.

  11. Czy mogę dodać miód gryczany? Obawiam się czy nie będzie zbyt intensywny i czy nie zdominuje potrawy?

  12. Dzień dobry wszystkim. Panie Jakubie, czy żeberka muszę natrzeć po kolei składnikami (tak, jak Pan w przepisie opisuje), czy można zrobić marynatę mieszając wszystko i wówczas natrzeć i zamarynować mięso? Pozdrawiam.

  13. Żeberka z tego przepisu zagościły dziś na naszym stole, są mega pyszne i jeszcze nie raz u nas się pojawią, cudowny przepis, polecam serdecznie przepisy Pana Jakuba <3

  14. Super zeberka u mnie swiatecznie podane i bardzo smakuja dziekuje swietny przepis

  15. Panie Jakubie, właśnie robię żeberka i nie jestem pewien. Pieczemy w marynacie czy wyciągamy mięso z marynaty przed pieczeniem?

  16. Panie Jakubie jako młody chłopak uczyłem się kuchcić z programów Pana Ojca, dziś właśnie wstawiłem żeberka Pana przepisu, pachnie w domu cudownie dziękuję pięknie za pyszny przepis i pozdrawiam.
    Mateusz

  17. Dziś podałem żeberka, wyszły bardzo dobre, ta słodycz ideał, tylko piekłem przez 2, 20 minut bo zaczynały się palić, ale zostają w moim zeszycie i pewnie za tydzień znów będą na stole :))

    • Piekarniki zazwyczaj oszukują z temperaturą i u każdego ten czas może być trochę inny.

      Następnym razem możesz zmniejszyć temp. o 10°C lub na ostatnie 20 minut przykryć folią aluminiową.

      Pozdrawiam 🙂

  18. miod jakis konkretny? Bo jestem miodowym ignorantem i nie wiem, który do czego się nadaje

  19. Moje ulubione danie, ciekawe co powiedzą na to goście, mam nadzieję że zaniemowia 🙂

  20. Żeberka wyglądają smakowicie i planuję je zrobić.
    Mam tylko jedno pytanie: czy należy piec pod przykryciem czy bez?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

Sprawdź również