Dania główneRóżne przepisyWieprzowina
Żeberka pieczone. Przepis krok po kroku.
Ostatnio cały czas chodziły za mną żeberka pieczone, postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym i podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem.
Co ciekawe takie same żeberka robiłem w miasteczku westernowym TwinPigs. Poczęstowałem nimi około 100 osób i wszyscy byli zachwyceni. Ten ostateczny test jakości utwierdził mnie w przekonaniu, że jest to idealny przepis na żeberka pieczone. Warto zainwestować w kilka godzin marynowania mięsa lub wręcz zostawić na noc i upiec następnego dnia, powstanie prawdziwa smakowa petarda 🙂
Składników nie potrzeba wiele i nie trzeba za nimi ganiać po całym mieście. Dobrze jest zaopatrzyć się w żeberka u sprawdzonego rzeźnika to gwarancja sukcesu. Połączenie sosu sojowego (za którym jak już pewnie zdążyliście zauważyć przepadam), wędzonej papryki, czosnku i miodu sprawia, że ślinka cieknie już przy marynowaniu mięsa. Jedynym czasochłonnym procesem jest pieczenie ale polecam ten sposób, żeberka długo pieczone, zdążą przejść przyprawami i będą się rozpadać w dłoniach.
W trakcie pieczenia proponuję przygotować własnej roboty sos barbecue, idealnie pasuje do takich pieczonych żeberek. A z tego przepisu zostanie Wam go na kilka dni i można go pasteryzować.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku na Żeberka pieczone w stylu Tex-Mex:
Żeberka pieczone
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej lub słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku lub płatkach
- 6 ząbków czosnku rozdrobnionych
- 100 g miodu
- 100 ml jasnego sosu sojowego
Żeberka podziel na mniejsze kawałki, około 20cm. Przełóż do naczynia, posyp suchymi przyprawami: solą, wędzoną papryką, chilli.
Czosnek rozdrobnij, ja utarłem go na drobnej tarce, natrzyj przyprawami mięso.
Polej żeberka: miodem, sos sojowym i jeszcze raz dokładnie wetrzyj wszystkie składniki marynaty.
Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki lub minimum na 3 godziny. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 150°C-160°C góra dół przez 3 godziny w środkowej części piekarnika. W połowie czasu pieczenia żeberka obróć na drugą stronę.
Podawaj z sosem barbecue!
SMACZNEGO!
Nie wspomina Pan o przykryciu piekących się żeberek. Po godzinie pieczenia w temp. 150 C na powierzchni zaczął robić się asfalt . Po przewróceniu na drugą stronę to samo po kolejnej godzinie. Na trzecią godzinę ponownie przewróciłem i przykryłem folią aluminiową. Podtrzymam jeszcze 30 min max
żeberka genialne:) dzięki za przepis!
czy te żeberka nadają się na grilla?
Żeberka są dość trudne do przygotowania na grillu. Trzeba je opiekać powoli na niewielkim ogniu żeby doszły przy kości.
Ale można je wcześniej podgotować lub Upiec i tylko podgrzać na grillu.
ja używam zamiast tych suchych przypraw czerwonej czubrycy
Uwielbiam przepisy Kuronia. Są proste i skuteczne. A żeberka to moja ulubiona potrawa.
Dziękuję za przepis. Żeberka upieczone na piękny kolor i aż ślina cieknie od nieziemskiego zapachu ;-)Domowy powstał wczoraj.
Chciałabym zapytać, czy wychodząc z domu na około godzinę, mogę zostawić danie w piekarniku, pod przykryciem ze zmniejszoną temperaturą do 100°C?
Właśnie wstawiłem do lodówki. Żona jest na diecie keto, więc zastąpiłem miód oliwą z erytrytolem. Mam nadzieję, że ich tym nie zamordowałem – okaże się popołudniu :s
Na ile osób orientacyjnie przewidziana jest ta porcja ?
Na 4-5 osób 🙂
Piecze się pod przykryciem ?
Bez przykrycia. Pod przykryciem się udusi.
Ah nie wyszły mi takie piękne rumiane.. Tylko po tych 3 h z czarną skorupką chyba muszę krócej albo mniejsza temp
Dobry wieczór, żeberka zamarynowane w lodowce leżą od kilku godzin. Mam pytanie… jak je marynowałam to pachniały wybornie, teraz, po kilku h w lodowce, zapach mi się zupełnie nie podoba… czy jest szansa, że podczas pieczenia zapach się znów zmieni (na lepszy)?
Jeśli mięso było dobrej jakości i świeżości to podczas pieczenia znów będzie miało przyjemny aromat.
Witama jak bym chciała podać żeberka na obiad w niedzielę,to do tego co Pan poleca.
Pozdrawiam
Pieczone ziemniaczki i surówkę coleslaw 🙂
Pychotka, ja jeszcze dodaję trochę musztardy i cynamonu.
Po upieczeniu obtocz w sosie bbq i zaplecz ok.7 min w 220*c.
Palce lizać☺
Dziękuję, bardzo fajny przepis 🙂 pozwoliłem sobie tylko dodać do sosu trochę wędzonej papryki, bo trochę mało wędzony mi się wydawał (śliwki dawałem suszone jednak a nie wędzone), mam nadzieję, że będzie mi wybaczone 😉 pozdrawiam szczerze!
Pewnie, że można modyfikować moje przepisy! Kuchnia to nie apteka! Pozdrawiam.
Najlepsze żeberka jakie jadłem. W końcu mam przepis idealny za który bardzo dziękuję 🙂
Ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich na raz.
Czy zeberka mozna przygotować dzień wczesniej? A może wczesniej je podpiec a w dzien podania na reszte czasu do piekarnika?
Tak, śmiało możesz tak zrobić.
Czy żeberka z dzika można zrobić z tego przepisu i też będą smaczne i kruche ?
Myślę, że tak. Jak najbardziej możesz spróbować 🙂
Witam, przepis wydaje się bardzo smakowity, przymierzam się do niego. Mam tylko jedną wątpliwość, mianowicie piec pod przykryciem, czy bez przykrycia ? Pozdrawiam 😉
Cześć. Żeberka przykrywamy czymś do pieczenia?
Lukas,
Nie ma takiej potrzeby. W tak niskiej temperaturze nic im się nie stanie, a mięso będzie odchodzić od kości 🙂
No chyba, że delikatnie w trakcie zaczną się przypalać, wtedy zastosuj folię aluminiową albo przykrywkę do naczynia
Ale to raczej wątpliwe.
Pozdrawiam
Żeberka wyszły przepyszne! Sos według przepisu także zrobiłam. Dzięki temu sama przekonałam się do tej potrawy, bo do tej pory unikałam jej, nigdy nie robiłam i nie jadałam żeberek. Teraz czas na wypróbowanie żeberek w innych marynatach z Pana przepisów
Wielkie dzięki za bardzo miły komentarz
Kilka przepisów na żeberka jeszcze mam.
Pozdrawiam!!!
Skorzystałam z przepisu i po raz pierwszy w życiu zrobiłam żeberka. Wyszły przepyszne, soczyste, a mięso samo odchodziło od kości.
Gorąco polecam!
To cieszy mnie to niezmiernie.
Polecam się na przyszłość 🙂
Panie Jakubie czy miód się nie przypali podczas pieczenia. Pozdrawiam.
Miód się ładnie karmelizuje, ale nie przypala.
Wypróbuj są pyszne 🙂
Dzisiaj robię
Koniecznie daj znać jak wyszły 🙂
Smacznego
Czy mogę dodać miód gryczany? Obawiam się czy nie będzie zbyt intensywny i czy nie zdominuje potrawy?
Tak, możesz dodać miód gryczany.
Dzień dobry wszystkim. Panie Jakubie, czy żeberka muszę natrzeć po kolei składnikami (tak, jak Pan w przepisie opisuje), czy można zrobić marynatę mieszając wszystko i wówczas natrzeć i zamarynować mięso? Pozdrawiam.
Możesz przygotować marynatę i gotową natrzeć żeberka. Ja nacierałem na potrzeby zdjęcia, aby wszystko było klarowne.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Żeberka z tego przepisu zagościły dziś na naszym stole, są mega pyszne i jeszcze nie raz u nas się pojawią, cudowny przepis, polecam serdecznie przepisy Pana Jakuba <3
SUPER 🙂
Czy ciemny sos sojowy zamiast jasnego mocno zmieni smak?
Ciemny może być ale daj połowę ilości z przepisu.
Super zeberka u mnie swiatecznie podane i bardzo smakuja dziekuje swietny przepis
Cieszę się, że smakowały. Polecam inne moje przepisy krok po kroku.
Panie Jakubie, właśnie robię żeberka i nie jestem pewien. Pieczemy w marynacie czy wyciągamy mięso z marynaty przed pieczeniem?
Razem z marynatą do naczynia i zapiekaj 🙂
Panie Jakubie jako młody chłopak uczyłem się kuchcić z programów Pana Ojca, dziś właśnie wstawiłem żeberka Pana przepisu, pachnie w domu cudownie dziękuję pięknie za pyszny przepis i pozdrawiam.
Mateusz
Mam wrażenie, że całe pokolenie Polaków wychowało się na przepisach Taty 😉 My jako dzieci staramy się kontynuować jego dzieło.
Pozdrawiamy i dziękujemy za wiadomość 🙂
Dzisiaj robiłam ,są rewelacyje
Bardzo nas to cieszy 🙂
Dziś podałem żeberka, wyszły bardzo dobre, ta słodycz ideał, tylko piekłem przez 2, 20 minut bo zaczynały się palić, ale zostają w moim zeszycie i pewnie za tydzień znów będą na stole :))
Piekarniki zazwyczaj oszukują z temperaturą i u każdego ten czas może być trochę inny.
Następnym razem możesz zmniejszyć temp. o 10°C lub na ostatnie 20 minut przykryć folią aluminiową.
Pozdrawiam 🙂
A czemu bez termobiegu?
Bo tak jest skonstruowany przepis. Jeżeli jesteś fanem termoobiegu zmniejsz temperaturę o 20 stopni i włącz termoobieg, reszta bez zmian 🙂
miod jakis konkretny? Bo jestem miodowym ignorantem i nie wiem, który do czego się nadaje
Nie ma większego znaczenia. Może być wielokwiatowy lub lipowy 🙂
Moje ulubione danie, ciekawe co powiedzą na to goście, mam nadzieję że zaniemowia 🙂
Mam nadzieję, że padną z wrażenia 🙂
Czym można zastąpić soję ?
Daj trochę więcej soli, ciężko jest czymś zastąpić sos sojowy. Magi nie proponuje.
Żeberka wyglądają smakowicie i planuję je zrobić.
Mam tylko jedno pytanie: czy należy piec pod przykryciem czy bez?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Piecz bez przykrycia.