X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto malinowa chmurka, to jedno z najlepszych ciast na jakie znajdziesz przepis na naszym blogu. Kremowe, delikatne, lekko kwaśne, ale słodkie zarazem dodatkowo z chrupiącą i rozpływająca się w ustach bezą. Pokochasz je tak samo jak ja. Musisz koniecznie spróbować, a zrozumiesz co mam na myśli. 

CIASTO MALINOWA CHMURKA

Składniki: 

KRUCHE CIASTO ( 1 warstwa ):

  • 170 g mąki pszennej np. typ. 500 ( 1 szklanka )
  • 50 g drobnego cukru lub np. cukru pudru lub cukru kokosowego
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110 g masła

GALARETKA Z MALINAMI ( 2 warstwa ):

  • 3 galaretki malinowe
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • 1 l wrzącej wody ( 4 szklanki )

KREM ŚMIETANOWY ( 3 warstwa):

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36%
  • 250 g serka mascarpone 
  • 50 g cukru pudru ( 3 łyżki )
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

BEZA Z MIGDAŁAMI (4 warstwa):

  • 3 białka
  • 110 g cukru  pudru ( 1/2 szklanki )
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g migdałów w płatkach (ok. 1/2 szklanki)
  • szczypta sol

Ciasto MALINOWA CHMURKA Przygotowanie:

Krok 1:

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta czyli pierwszej warstwy. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy miksera planetarnego na gładką zwartą kulkę. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok 30-60 minut. Następnie ciasto równomiernie rozprowadź na dnie formy do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ja ciasto rozprowadzam palcami. Dodatkowo nakłuj powierzchnie ciasta widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały pęcherze. Piecz 15-20 minut w 180 °C, aż ciasto zrobi się złote. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia.

Krok 2:

W czasie gdy ciasto się piecze przygotuj drugą warstwę naszego deseru czyli galaretkę z malinami. 1 litr wrzącej wody wlej do miski lub dzbanka, następnie do wody wsyp 3 galaretki. Dokładnie wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Do powstałego płynu wrzuć maliny i odstaw do wystudzenia. 

Krok 3:

Gdy galaretka zacznie tężeć zrób drugą warstwę ciasta. Na wystudzone kruche ciasto delikatnie łyżką nałóż tężejącą galaretkę tworząc kolejna warstwę naszego ciasta. Całość odstaw do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. 

Krok 4:

Gdy ciasto się chłodzi przygotuj bezę czyli czwartą warstwę naszego ciasta. Białka z cukrem i szczyptą soli ubijaj na wysokich obrotach miksera, aż uzyskasz sztywną masę. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na papierze do pieczenia narysuj prostokąt o wymiarach 25 cm na 35 cm, następnie papier ułóż na płaskiej blasze z piekarnika. W środku narysowanego prostokąta rozprowadź ubite białka najlepiej sprawdzi się do tego sylikonowa szpatułka i na koniec posyp płatkami migdałów. Piecz 70 minut w 130°C. 

Krok 5:

Na zakończenie gdy beza się piecze przygotuj krem czyli trzecią warstwę ciasta. Wszystkie składniki kremu umieść w misie i przy pomocy miksera ubij wszystko na puszystą masę. Tak przygotowany krem ułóż równomiernie na schłodzoną warstwę galaretki z malinami. W oczekiwaniu na beze wstaw ciasto jeszcze na chwilę do lodówki. 

Krok 6:

Gdy beza się upiecze odstaw ją do wystudzenia. Następnie delikatnie odklej bezę od papieru do pieczenia i ułóż na warstwie kremu śmietanowego. 

Gotowe! Smacznego! 

Ciasto malinowa chmurka

Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Pozdrawiam 

Bogusia 🙂

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również