Przepis
Ryż
Risotto z szyjkami rakowymi i grzybami
Składniki
- 200-250 g obgotowanych szyjek rakowych
- 200 g grzybów – podgrzybki, kurki, borowiki itp.
- 250 g ryżu
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 500 ml wywaru – najlepiej rybnego
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie smażymy je na maśle do zeszklenia. Dodajemy posiekane grzyby i smażymy około 5 minut. Wsypujemy ryż i mieszamy go dokładnie z całą zawartością rondla. Po 2 minutach dolewamy wino i czekamy aż w połowie odparuje, wtedy dolewamy porcjami wywar i mieszamy. Ryż jest miękki po około 18-20 minutach. Po tym czasie dodajemy szyjki rakowe, ser mascarpone, parmezan i pietruszkę. Dokładnie mieszamy i serwujemy.