Ryby
Pstrąg marynowany w czerwonym winie i ziołach – Truchas a la Navarra
Składniki
- 4 pstrągi wypatroszone z głowami i ogonami
- pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 łyżka świeżej mięty lub pół łyżki suszonej
- pół łyżeczki pokruszonego suszonego rozmarynu
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 1 pokruszony listek laurowy
- 20 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 żółtka
Sposób przygotowania
W naczyniu o grubym dnie, wystarczająco dużym by ułożyć obok siębie 4 pstrągi, przygotowujemy zalewę: mieszamy wino, oliwę, 4 łyżki wody, cebulę, miętę, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, pieprz, sól. Myjemy ryby pod bieżącą wodą, osuszamy i wkładamy do garnka. Odstawiamy w chłodne miejsce i kilkakrotnie przewracamy, aby równomiernie nasiąkły marynatą. Po kilku godzinach powoli doprowadzamy marynatę do wrzenia. Następnie przykrywamy garnek folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 175ºC piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Za pomocą łopatki przekładamy ryby na ogrzany półmisek i przykrywamy folią aluminiową aby nie ostygła. Pozostały sos przecieramy przez gęste sito. Wbijamy do małego garnka 4 żółtka, lekko je roztrzepujemy i dodajemy 4 łyżki sosu ciągle ubijając w celu dokładnego rozprowadzenia. Dolewamy resztę sosu i lekko podgrzewając doprowadzamy do zgęstnienia nie przestając mieszać. Przyprawiamy sos do smaku i polewamy nim pstrągi. Najczęściej do tak przyrządzonych ryb podaje się całe ziemniaki z wody.