Przepis
Składniki
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 1 średnia marchew, obrana i pokrojona w cienkie plastry
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę, czosnek, marchew i paprykę, smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie wsyp cieciorkę obie papryki w proszku oraz kumin. Dopraw do smaku i smaż dodatkowe 2 minuty. Po tym czasie zalej wywarem, gotuj około 15 minut do miękkości warzyw.