Przepis
Makaron
Spaghetti z bakłażanem
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 1-2 bakłażany
- 4 obrane ze skórki pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- świeża bazylia lub oregano (ew. zioła suszone)
- 50 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem. Bakłażany kroimy w grube plastry, solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzki sok. Po tym czasie bakłażany wycieramy i smażymy na oleju. Odsączamy z tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy pomidory i suszone przyprawy (przyprawy świeże dodajemy na końcu), dusimy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy bakłażany, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i serwujemy.