Wołowina, Cielęcina
Pieczeń cielęca z tuńczykiem
Składniki
-700 g cielęciny
-250 g pomidorów
-250 g tuńczyka w oleju
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-250 g majonezu
-50 g anchois
-150 ml wywaru drobiowego (może być z kostki)
-150 ml białego wytrawnego wina
-sok z 1 cytryny
-1 łyżka oliwy z oliwek
-tymianek, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pomidory po sparzeniu wrzątkiem, obieramy i kroimy w ósemki. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni i smażymy mięso aż do zrumienienia. Dodajemy tuńczyka, anchois, sok z cytryny i pomidory, dolewamy wywar i wino, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały sos przecieramy przez sito lub miksujemy, dodajemy majonez i ew. trochę świeżego, posiekanego tymianku. Cielęcinę podajemy pokrojoną w cienkie plastry z sosem w osobnej miseczce.