Dania główneRybyRyby i owoce morza
Pieczony łosoś z musztardą i chlebową posypką
Szukacie inspiracji na obiad? Idealnie! Dzisiaj przychodzę do Was z fantastyczną rybą, połączenie smaków jest genialne. To przepis dla fanów musztardy, bo muszę przyznać gra ona tutaj pierwsze skrzypce 🙂 Pieczony łosoś z musztardą i chlebową posypką, to pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu danie. Jestem pewny, że Wasze kubki smakowe będą zachwycone.
Pieczony łosoś z musztardą i chlebową posypką
Składniki:
- 500 g świeżego łososia
- sól, pieprz
- 3 kromki białego chleba (może być świeży, może być kilku dniowy)
- 3 łyżeczki oliwy
- 1/3 słoiczka musztardy
Dodatki:
- Klasyczne kopytka >>PRZEPIS<<
- Cukinia średniej wielkości
- Cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Kopytka przygotuj z przepisu. Oczywiście jeśli wolisz możesz kupić gotowe kopytka.
Chleb razem z oliwą włóż do malaksera i zmiksuj na małe grudki.
Krok 2:
Łososia umyj i osusz, wyjmij ości jeśli są. Do wyjmowania ości polecam pincetę, jest idealna. Następnie rybę przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Krok 3:
Łososia połóż na papier do pieczenia, następnie łyżeczką nałóż na niego musztardę. Na koniec posyp rybę chlebem z oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
Krok 4:
Cebulę pokrój w kostkę, następnie podsmaż ją na łyżce masła. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, dopraw sola i pieprzem. Smaż kilka minut. Na koniec dodaj pozostałe masło i kopytka. Smaż aż kopytka będą rumiane.
Krok 5:
Na talerz wyłóż kopytka z warzywami, następnie kawałek ryby.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Pyszności