Dania głównePierogi i kluskiPotrawy wegetariańskiePotrawy z ziemniaków
Kopytka w trzech odmianach
Od zawsze byłem fanem kopytek. Dlatego gdy mam trochę czasu to przygotowuję je w domu. Kopytka można zrobić w wielu wariacjach smakowych, można też zrobić klasyczne i dodać do nich sos. Albo ugotować i podsmażyć na maśle. Rozmarzyłem się. Poniżej mam dla Was kopytka w trzech odmianach.
Kopytka w trzech odmianach
Kopytka klasyczne z sosem grzybowym
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 jajko
- ok. 150 g mąki pszennej
- sól
Sos grzybowy:
- 20 g suszonych grzybów np. podgrzybków
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 łyżeczka listków tymianku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub przeciśnij przez praskę, następnie połącz z jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj około 2 minuty.
Przygotuj sos grzybowy. Suszone grzyby namocz, kiedy będą miękkie odcedź i posiekaj. W rondelku rozpuść łyżkę masła, następnie zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj posiekane grzyby, smaż jeszcze minutę. Po tym czasie dodaj śmietanę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, na koniec sos zredukuj do odpowiedniej konsystencji.
Kopytka dyniowe:
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 jajko
- ok. 150 g mąki pszennej
- sól
- 0,3 kg dyni np. hokkaido
Sos:
- 1 garść listków szałwii
- 3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Obrany miąższ dyni ugotuj na parze lub np. upiecz. Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub np. przeciśnij przez praskę razem z dynią. Rozdrobnione warzywa połącz z jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które następnie pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj około 2 minuty.
Do kopytek z dynią przygotuj masło szałwiowe. W rondelku rozpuść 3 łyżki masła. Kiedy masło zacznie się rumienić, dodaj liście szałwii. Smaż chwilę zioła, na koniec po około 30 sekundach polej kopytka z masłem szałwiowym.
Kopytka szpinakowe:
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 jajko
- ok. 150 g mąki pszennej
- sól
- 200 g szpinaku rozdrobnionego np. mrożonego
Sos:
- 50 g sera dziugas
- mały pęczek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 pomidory pokrojone w kostkę
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz ze skórki, następnie zmiel lub przeciśnij przez praskę. Ziemniaki połącz z odciśniętym z nadmiaru wody szpinakiem, jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Kopytka szpinakowe podaj ze startym serem dziugas, posiekaną natką pietruszki oraz kostką pomidorową.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mąkę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<
Przepus jest kompletnie nieczytelny. W składnikach mowa o 3 jajkach i 0,5 kg ziemniaków. W treści przepisu połączyć z jedym jajkiem. Ja rozumiem, że te ziemniaki też trzeba podzielić na 3…
O dyni żadnej wzmianki; ma być surowa zblendowana, czy pure?
Kompletny chaos…
Już naprawiłem ten chaos 🙂 To mój stary przepis, o którym całkiem zapomniałem.
Dzięki za zwrócenie uwagi. Dzięki Tobie w końcu się za niego wziąłem.
Pozdrawiam
Kiedy szpinak?
Dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłem przepis.
Pozdrawiam 🙂
…to chyba nie jestem taka szybka jak mi się wydaje…Pozdrawiam i dziękuję.
Pozdrawiam
Czy to ciasto z ziemniakami nie rzednie? Bo mi zawsze z upływem czasu robi się bardzo rzadkie, podsypuję mąką a ono dalej rzednie! Zaznaczam, że staram się robić szybko!
Ciasto, robi się rzadkie kiedy długo się je wyrabia.
Czyli z ziemniakami są tylko te białe kluski? A dyniowe i szpinakowe tylko z jajkiem i mąką, jak tzw. kluski kładzione? Dobrze zrozumiałam? Pozdrawiam.
Ja też tak to rozumiem, ale wydaje mi się że możemy jednak źle rozumować…
Faktycznie przepis może trochę mieszać, ale już go poprawiliśmy. Mam nadzieję, że teraz będzie bardziej zrozumiały 🙂
Pozdrawiam