X

Czego szukasz?

Przepis

Kopytka w trzech odmianach

Dzisiaj mam dla Was wspaniały przepis na Kopytka w trzech odmianach: klasyczne z sosem grzybowym, dyniowe i szpinakowe.

Kopytka klasyczne z sosem grzybowym

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • sól
Sos grzybowy:
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka listków tymianku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub przeciśnij przez praskę. Ziemniaki połącz z jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj około 2 minuty. Przygotuj sos grzybowy. Suszone grzyby namocz, kiedy będą miękkie odcedź i posiekaj. W rondelku rozpuść  łyżkę masła, zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj posiekane grzyby, smaż jeszcze minutę. Po tym czasie dodaj śmietanę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem, sos zredukuj do odpowiedniej konsystencji.  

Kopytka dyniowe:

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • sól
  • 0,3 kg dyni

Sos:

  • 1 garść listków szałwii
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Obrany miąższ dyni ugotuj na parze lub upiecz. Ziemniaki obierz ze skórki. Zmiel lub przeciśnij przez praskę razem z dynią. Rozdrobnione warzywa połącz z jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj około 2 minuty. Do kopytek z dynią przygotuj masło szałwiowe. W rondelku rozpuść 3 łyżki masła. Kiedy masło zacznie się rumienić, dodaj liście szałwii. Smaż chwilę zioła, po około 30 sekundach polej kopytka z masłem szałwiowym.

Kopytka szpinakowe:

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki pszennej
  • sól
  • 200 g szpinaku rozdrobnionego

Sos:

  • 50 g sera dziugas
  • mały pęczek natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 pomidory pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz ze skórki, zmiel lub przeciśnij przez praskę. Ziemniaki połącz z odciśniętym z nadmiaru wody szpinakiem, jajkiem, 150 g mąki i solą. Formuj wałki, które pokrój ukośnie na niewielkie romby. Wrzuć kluski do wrzącej wody i po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Kopytka szpinakowe podaj ze startym serem dziugas, posiekaną natką pietruszki oraz kostką pomidorową.   Inne kapitalne inspiracje na kluski i potrawy mączne znajdziesz TUTAJ!!!    

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Przepus jest kompletnie nieczytelny. W składnikach mowa o 3 jajkach i 0,5 kg ziemniaków. W treści przepisu połączyć z jedym jajkiem. Ja rozumiem, że te ziemniaki też trzeba podzielić na 3…
    O dyni żadnej wzmianki; ma być surowa zblendowana, czy pure?
    Kompletny chaos…

  2. Czy to ciasto z ziemniakami nie rzednie? Bo mi zawsze z upływem czasu robi się bardzo rzadkie, podsypuję mąką a ono dalej rzednie! Zaznaczam, że staram się robić szybko!

  3. Czyli z ziemniakami są tylko te białe kluski? A dyniowe i szpinakowe tylko z jajkiem i mąką, jak tzw. kluski kładzione? Dobrze zrozumiałam? Pozdrawiam.

Sprawdź również