Przepis
Potrawy z ziemniaków
Babeczki ziemniaczane
Składniki
- 1 kg ziemniaków (najlepiej starych, mają więcej skrobi)
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta do oprószenia formy
Sposób przygotowania
Ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebule oraz boczek pokrój w kostkę i przesmaż na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem. Następnie zawartość patelni ostudź, wymieszaj z ziemniakami, dodaj jajka, mąkę, majeranek, dopraw solą oraz pieprzem i całość wymieszaj. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą lub kaszą manną. Babeczki piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Podawaj je z sałatką lub jako dodatek do drugiego dania, obowiązkowo ze szklanką kefiru.