Ciasta i ciastka
Placek orzechowy / migdałowy
Składniki
- 350 g cukru1
- l żurawin1
- l wody
- ćwierć łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 goździki
Sposób przygotowania
Świeże żurawiny rozgniatamy w misce, zalewamy wodą i gotujemy, następnie przecedzamy. Odlewamy szklankę powstałego soku do ostygnięcia. Do gotującego się soku dodajemy cynamon, cukier i 3-4 goździki. W ostudzonym soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją jednym płynnym ruchem do gotującego się płynu. Cały czas mieszając, doprowadzamy płyn do wrzenia, gotujemy około 2-3 minut, a gdy zgęstnieje przelewamy go do salaterek i odstawiamy w chłodne miejsce (niektórzy lubią kisiel na gorąco). Kisiel podajemy z konfiturą lub sosem śmietankowym. Kisiel żurawinowy jest często podawany jako jedno z dań deserowych podczas Wigilii. W niektórych wschodnich regionach Polski podawany jest też kisiel z owsa. Przyrządza się go ze skwaśniałej wody, którą była zalana przez dwa dni mąką z owsa. Ugotowany z takiej wody kisiel zjada się z cukrem albo z olejem w okresie Świąt Bożego Narodzenia.