Zupy
Francuska zupa cebulowa z serowo-czosnkowymi grzaneczkami
Składniki
- 1 kg cebuli
- 1 l bulionu wołowego
- 200 ml koniaku
- 100 g masła
- 50g oleju
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- pieprz do smaku
- garść świeżej szałwii - podartej lub 1 solidna łyżka suszonej
- 3 -4 kromki chleba na zakwasie
- 4 plastry żółtego sera
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło i olej. Na niego wrzucamy cebulę i smażymy do momentu zbrązowienia. Dodajemy sól i cukier, mieszamy po czym dolewamy bulion i gotujemy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy szałwię i gotujemy jeszcze ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb smarujemy przeciśnietym przez praskę czosnkiem , po czym układamy na nie plastry sera. Kroimy w kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziołami. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C ( bez termoobiegu) i pieczemy ok 5-10 min. Akurat tak jak nam "dojdzie " zupka. Część upieczonych grzanek zalewamy zupą, na wierzch układamy kolejną warstwę grzanek. Możemy posypać świeżymi ziołami - u mnie rozmaryn.