Zupy
Gazpacho z grillowanych warzyw z szaszłykiem z krewetek
Składniki
Gazpacho z grillowanych warzyw z szaszłykiem z krewetek
- 700 g pomidorów
- 500 ml soku pomidorowego
- 4 małe ogórki gruntowe lub 1 duży ogórek
- 1 mała papryka
- 1 mała cebula
- sok z jednej cytryny
- 50 ml czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 kromki jasnego pieczywa
- sól, ostra papryka
- ew. 1 łyżka cukru
- 200 g krewetek black tiger
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym grillu smaż paprykę oraz obraną, przekrojoną na pół cebulę po około 5 minut z każdej strony. Z pomidorów usuń szypułki, natnij z dołu na krzyż, sparz wrzątkiem, zahartuj w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa odstaw do wystudzenia. Pieczywo pokrój plastry i smaż na suchej patelni, zwykłej lub grillowej, na rumiano. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebulę w plastry. Paprykę w miarę możliwości obierz ze skóry (nie musi być dokładnie obrana) i przełóż do dużej miski. Dodaj ogórki, pozbawione gniazd nasiennych pomidory, cebulę i pokrojone w kostkę pieczywo. Zalej całość sokiem pomidorowym, wlej wino, sok z cytryny, oliwę, dopraw solą, pieprzem, papryką, ewentualnie cukier i zmiksuj pulsacyjnie blenderem tak, żeby w gazpacho pozostały widoczne grudki. Odstaw całość na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj szaszłyki. Posiekaj koperek i czosnek. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie obtocz krewetki i następnie nabij na patyczki. Szaszłyki z krewetek grilluj po 5 minut z każdej strony. Gazpacho podawaj razem z szaszłykiem z krewetek.