Przepis
Składniki
- 4 dojrzałe soczyste pomidory (750 g)
- 1 l soku pomidorowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2 czerwone papryki
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona cebula (150 g)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- ew. tabasco
Sposób przygotowania
Paprykę dopraw 1 łyżką oliwy oraz solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 25 minut w 210°C. Po tym czasie przełóż paprykę do miski i zafoliuj w celu sparzenia.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wymieszaj w dużej misce z sok, posiekaną drobno cebulę, pomidory i czosnek. Obierz paprykę ze skórki, gniazda nasiennego i szypułki. Przełóż do reszty warzyw.
Dodaj dużą szczyptę soli oliwę, a następnie ocet i pieprz. Zmiksuj wszystkie składniki, a przed podaniem wstaw miskę do lodówki na 1 godz. Podawaj z ogórkiem posiekanym w drobną kostkę i ew. tabasco.