Boże NarodzenieGrzybyPotrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło
Krokiety z kapustą i grzybami Macieja Kuronia
Krokiety z kapustą i grzybami to bez wątpienia jedno z moich ulubionych świątecznych dań. A Wy lubicie, robicie na święta? W moim domu krokiety robimy co roku i przyznam szczerzę, że mają duże branie. Warto chwilkę przy nich posiedzieć, żeby później cieszyć się ich smakiem. Zapraszam do lektury przepisu.
Krokiety z kapustą i grzybami Macieja Kuronia
Składniki:
- 12 naleśników (tutaj znajdziesz idealny przepis na naleśniki)
- 800 g białej kapusty, 1 cebula
- 200 g świeżych grzybów np. borowików
- 1,5 łyżki masła
- sól
- pieprz np. czarny
Do panierowania
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki tartej bułki
- szczypta kminku
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i pokrój na kawałki, zalej niedużą ilością wrzątku, posól i ugotuj. Następnie po ugotowaniu, odcedź i schłodź, na koniec dokładnie osącz.
Krok 2:
Po drugie grzyby – świeże opłucz, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, usmaż na oleju lub maśle, następnie dodaj grzyby. Dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem pół godziny. Następnie wszystkie przygotowane składniki: kapustę, grzyby, cebulę zmiel i razem usmaż z dodatkiem tłuszczu, soli i pieprzu.
Krok 3:
Naleśniki – 12 sztuk, posmaruj farszem i zwiń w rulony. Obciąż je deseczką i pozostaw na godzinę. Następie pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, zanurz w jajku roztrzepanym z dwiema łyżkami mleka i kminkiem, posyp tartą bułką i smaż na złoty kolor z obu stron.
Więcej pysznych przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.