X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieGrzybyPotrawy wegetariańskiePrzekąski na ciepło

Krokiety z kapustą i grzybami Macieja Kuronia

Krokiety z kapustą i grzybami to bez wątpienia jedno z moich ulubionych świątecznych dań. A Wy lubicie, robicie na święta? W moim domu krokiety robimy co roku i przyznam szczerzę, że mają duże branie. Warto chwilkę przy nich posiedzieć, żeby później cieszyć się ich smakiem. Zapraszam do lektury przepisu. 

Krokiety z kapustą i grzybami Macieja Kuronia

Składniki:

  • 12 naleśników (tutaj znajdziesz idealny przepis na naleśniki)
  • 800 g białej kapusty, 1 cebula
  • 200 g świeżych grzybów np. borowików 
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz np. czarny
Do panierowania
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • szczypta kminku

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz i pokrój na kawałki, zalej niedużą ilością wrzątku, posól i ugotuj. Następnie po ugotowaniu, odcedź i schłodź, na koniec dokładnie osącz.

Krok 2:

Po drugie grzyby – świeże opłucz, pokrój w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka, usmaż na oleju lub maśle, następnie dodaj grzyby. Dolej 2 łyżki wody i duś pod przykryciem pół godziny. Następnie wszystkie przygotowane składniki: kapustę, grzyby, cebulę zmiel i razem usmaż z dodatkiem tłuszczu, soli i pieprzu. 

Krok 3:

Naleśniki – 12 sztuk, posmaruj farszem i zwiń w rulony. Obciąż je deseczką i pozostaw na godzinę. Następie pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, zanurz w jajku roztrzepanym z dwiema łyżkami mleka i kminkiem, posyp tartą bułką i smaż na złoty kolor z obu stron. 

Więcej pysznych przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również