Przepis
Zupy
Zupa gulaszowo – warzywna
Składniki
- 1/2 kg młodej zrazówki wołowej
- 1/2 kg kości wołowych
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 średni por
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 3 pomidory (mogą być z puszki)
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki konserwowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Z kości ugotować bulion (około 2 litrów). Mięso pokrajać w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę masła z oliwą i obsmażyć mięso z wszystkich stron na jasno brązowy kolor, oprószyć mąką, dodać posiekany czosnek.
Podlewając winem dusić do miękkości.
Warzywa oczyścić, z papryki i pomidorów zdjąć skórę, pokrajać w kostkę.
Rozgrzać w rondlu pozostałe masło, wrzucić wszystkie warzywa prócz ziemniaków i poddusić (około 30 minut) podlewając bulionem. Wlać pozostały bulion, wrzucić mięso, ziemniaki i pozostałe składniki, gotować jeszcze godzinę, osolić i popieprzyć do smaku.
Można podawać z dodatkiem ukwaszonej śmietany.
Smacznego