X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa gulaszowo – warzywna

Składniki

  • 1/2 kg młodej zrazówki wołowej
  • 1/2 kg kości wołowych
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 średni por
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 pomidory (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki suszonej naci pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki konserwowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Z kości ugotować bulion (około 2 litrów). Mięso pokrajać w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę masła z oliwą i obsmażyć mięso z wszystkich stron na jasno brązowy kolor, oprószyć mąką, dodać posiekany czosnek.
Podlewając winem dusić do miękkości.
Warzywa oczyścić, z papryki i pomidorów zdjąć skórę, pokrajać w kostkę.
Rozgrzać w rondlu pozostałe masło, wrzucić wszystkie warzywa prócz ziemniaków i poddusić (około 30 minut) podlewając bulionem. Wlać pozostały bulion, wrzucić mięso, ziemniaki i pozostałe składniki, gotować jeszcze godzinę, osolić i popieprzyć do smaku.
Można podawać z dodatkiem ukwaszonej śmietany.
Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również