Przepis
Składniki
- 1,5 kg polędwicy wołowej
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki
- 200 g cebuli
- 500 g pieczarek
- 250 ml słodkiej gęstej śmietany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki czyścimy, myjemy, osączamy i oddzielamy trzonki od kapeluszy. Z trzonków i przyprawy gotujemy wywar. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy najpierw na plastry grubości 1 cm, a następnie na 1 – centymetrowe paski. Wkładamy je na rozgrzane masło i smażymy, mieszając. Gdy się zrumienią, dodajemy pokrojone w paski kapelusze pieczarek i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę smażymy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószamy mąką, mieszamy, wlewamy przecedzony wywar i śmietanę, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dusimy jeszcze 10-15 minut. Podajemy w miseczkach, z bagietka i czerwonym wytrawnym winem, albo w wydrążonych kajzerkach.
Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Od lat robię strogonowa wg przepisu Pana Jakuba. Nie zawsze z polędwicy
Bardzo mi miło!