Przepis
Dziczyzna
Ragout z dziczyzny
Składniki
- 800 g mięsa z dzika, sarny lub jelenia
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml wywaru, najlepiej z dziczyzny (może być z kostki)
- po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku i oregano
- 3 łyżeczki galaretki porzeczkowej
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczone i umyte mięso kroimy na równe kawałki (trochę większe niż do gulaszu). Obtaczamy w mące. W rondlu rozgrzewamy olej i masło. Obrumieniamy mięso ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Chwilę smażymy, ciągle mieszając. Wlewamy wywar i wino. Zagotowujemy, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kopytkami lub kluskami. Danie to efektownie prezentuje się w wydrążonym okrągłym chlebie.