Potrawy z ziemniakówTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 300 g pieczarek lub innych grzybów
- 150 g żółtego sera
- ząbek czosnku
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Odcedzamy podgotowane ziemniaki i odstawiamy do stygnięcia.
Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmażyć go.
Do rozgrzanego oleju dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć je aż puszczą sok i lekko się zarumienią. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Źaroodporne naczynie smaruj masłem i posyp bułką tartą. Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem.
Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec przez 30 minut