X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Składniki

 

  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 250 g włoszczyzny
  • 1 cebula
  • min. 500 g świeżych grzybów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, w tym kilka całych ziarenek pieprzu

 

Sposób przygotowania

Świeże grzyby płuczemy, kroimy na plasterki i dusimy w dwóch łyżkach masła, dodając cebulę pokrojoną w kostkę. Osobno gotujemy obrane i pokrojone jarzyny na wywarze, z dodatkiem kilku ziaren pieprzu. Po ugotowaniu łączymy wywar z duszonymi grzybami. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a na końcu zasmażką z łyżki masła i mąki. Zupę można zabielić śmietaną.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również