Zupy
Zupa pieczarkowa
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 250 ml śmietany
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Zupa grzybowa królowała na stołach mniej więcej 6 tygodni temu, przy okazji Wigilii, i tak już jest, że zimą pozostaje nam wspomnienie lasu w postaci suszonych grzybów dodawanych do zup, bigosu, krokietów i sosów. Szczególne natężenie moich ulubionych aromatów ma miejsce w okresie świąt Bożego Narodzenia. A przecież grzyby, to nie tylko borowiki, podgrzybki i kurki. Szczerze mówiąc zimą zamiast mrożonych grzybów ze sklepowej chłodni wolę świeże pieczarki, które są takie same przez cały rok. Co może być lepszego w chłodny, zimowy wieczór niż talerz gorącej, świeżej zupy. Jak mawiały nasze babki: zupa to podstawa, a więc do dzieła!
Pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki, paseczki lub półplasterki, smażymy na maśle, zalewamy wywarem i gotujemy. Na koniec doprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką, przyprawami i posiekaną zieloną pietruszką. W trakcie gotowania możemy dołożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, chociaż ta zupa jest najlepsza z grzankami lub makaronem