Domowy makaron nitki, uwierzcie mi, ale jeśli go przygotujecie to będzie najlepszy makaron jaki jedliście w życiu. Nie da się porównać smaku kupnego makaronu z domowym, to jest smakowa przepaść. Domowy makaron to chwilka roboty, ale warto, więc poświęćcie jedno popołudnie i przygotujcie go na obiad. I koniecznie dajcie mi znać w komentarzu pod przepisem jak Wam smakował.
Domowy makaron nitki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 5 jaj
Przygotowanie:
Krok 1:
Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron.
Krok 2:
Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok 10 minut aby przeschło. Następnie każdy płat ciasta pokrój w 5 cm paski.
Krok 3:
Paski poukładaj na sobie warstwowo, następnie krój w poprzek tak aby powstały cienkie nitki.
Krok 4:
Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Na koniec makaron gotuj do momentu kiedy będzie miękki ok 5 minut. Świetnie odnajdzie się w zupie, np. w rosole.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na makarony znajdziesz >> TUTAJ <<
Dziękuję za odpowiedź☺. A w czym najlepiej?
Jeżeli jest dobrze wysuszony to nie ma większego znaczenia w czym go przechowujesz.
Makaron nie zawiera w sobie wody i się nie psuje bardzo długo.
Możesz go przechowywać w tym, w czym zazwyczaj przechowujesz żywność: torebki strunówki, papierowe torby, czy pudełka.
Pozdrawiam
Jak długo można przechowywać pocięty i dobrze wysuszony makaron ? np. w torebce papierowej? Pozdrawiam
Nie znam dokładnego terminu przydatności, ale spokojnie kilka miesięcy wytrzyma.
Pozdrawiam
Jak długo można przechowywać pocięty i dobrze wysuszony makaron ( np.w torebce papierowej )? Pozdrawiam
Czy samo ciasto na makaron można w jakiś sposób przechowywać, czy trzeba od razu pociąć i ugotować makaron ? Pozdrawiam.
Ciasto możesz zafoliować i przechowywać w lodówce lub zamrozić.