X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimnoSałatkiŚniadania

Sałatka ze szparagami i pomidorami

Sezon na szparagi powoli sie zaczyna, jeszcze ceny są dość wysokie. Ale ja już nie mogłem się doczekać i będąc na targu wziąłem pęczek tych pyszności. Dumałem co z nimi zrobić i padło na lekką sałatkę. Sałatka ze szparagami i pomidorami okazała się strzałem w dziesiątkę, Bogusia była zachwycona!

Sałatka ze szparagami i pomidorami

Składniki:

  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 150g sera korycińskiego
  • garść listków bazylii
  • 2-3 łyżki ulubionych pestek np. dynia i słonecznik

Sos:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Krok 1:

Szparagi skróć o twarde końcówki , jakieś 5 cm. Gotuj w osolonej i posłodzonej wodzie przez 3 minuty. Warto jest „główki” delikatnie podnieść nad poziom wody np. na drewnianej łyżce, aby się nie rozgotowały.

Krok 2:

Następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub np. w wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w 3 cm kawałki.

Krok 3:

Pomidory pokrój w dużą kostkę, następnie ser koryciński w drobną kostkę. Bazylię pokrój w paski, pestki upraż na suchej patelni, aż się zrumienią.

Krok 4:

Czosnek utrzyj na drobnej tarce, następnie wymieszaj z resztą składników sosu.

Krok 5:

W misce wymieszaj szparagi, pomidory, ser, bazylię i pestki. Na kolec polej dresingiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Polecam zrobić tę sałatkę.
    Ja zrobiłam ją na kolację. Jest zdrowa,smaczna i lekka . Poprostu pycha

Sprawdź również