Przekąski na zimnoSałatkiŚniadania
Sałatka ze szparagami i pomidorami
Sezon na szparagi powoli sie zaczyna, jeszcze ceny są dość wysokie. Ale ja już nie mogłem się doczekać i będąc na targu wziąłem pęczek tych pyszności. Dumałem co z nimi zrobić i padło na lekką sałatkę. Sałatka ze szparagami i pomidorami okazała się strzałem w dziesiątkę, Bogusia była zachwycona!
Sałatka ze szparagami i pomidorami
Składniki:
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 2 duże pomidory malinowe
- 150g sera korycińskiego
- garść listków bazylii
- 2-3 łyżki ulubionych pestek np. dynia i słonecznik
Sos:
- 1-2 ząbki czosnku
- 60ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Szparagi skróć o twarde końcówki , jakieś 5 cm. Gotuj w osolonej i posłodzonej wodzie przez 3 minuty. Warto jest „główki” delikatnie podnieść nad poziom wody np. na drewnianej łyżce, aby się nie rozgotowały.
Krok 2:
Następnie zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub np. w wodzie z lodem, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w 3 cm kawałki.
Krok 3:
Pomidory pokrój w dużą kostkę, następnie ser koryciński w drobną kostkę. Bazylię pokrój w paski, pestki upraż na suchej patelni, aż się zrumienią.
Krok 4:
Czosnek utrzyj na drobnej tarce, następnie wymieszaj z resztą składników sosu.
Krok 5:
W misce wymieszaj szparagi, pomidory, ser, bazylię i pestki. Na kolec polej dresingiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.
Polecam zrobić tę sałatkę.
Ja zrobiłam ją na kolację. Jest zdrowa,smaczna i lekka . Poprostu pycha