X

Czego szukasz?

Przepis
Przetwory

Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku.

Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, orzeźwiające… moi drodzy nadeszła pora na ogórki małosolne!!!

Kiedy pytają mnie co najbardziej lubię ze słodyczy, mówię kiełbasę i ogórki małosolne. Przepis na moją ulubioną kiełbasę już podałem, teraz czas na ogórki małosolne.

Nie jest to najbardziej skomplikowane wyzwanie na świecie, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach:
  • Warto wybrać świeże, nie za duże, jędrne ogórki gruntowe- najlepiej ze sprawdzonego źródła. Moim zdaniem optymalnie smakują te raczej niewielkie.
  • Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach lub kamionkach. Naczynie powinno być czyste lub wyparzone.
  • Najlepiej używać soli kamiennej niejodowanej.
  • Im mniej składników tym lepiej.

Stosując się do tych wytycznych ogórki powinny za każdym razem wyjść obłędne w smaku.

Nie wyobrażam sobie domu bez ogórków małosolnych. To świetny dodatek do sałatek, surówek czy kanapek np. ze smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja 😉 Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.

Kiszenie to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania przetworów z warzyw. Podczas fermentacji beztlenowej wytwarza się kwas mlekowy, który jest źródłem cennych probiotyków. To nie wszystko – kiszenie podnosi też wartości odżywcze wielu warzyw. Tak jest też w przypadku ogórków – kiszenie znacząco zwiększa ilość witaminy C w tych warzywach.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” . Pamiętajcie o zostawieniu komentarza pod wpisem 🙂

Ogórki małosolne

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 gałązki kopru
  • 2 kawałki chrzanu
  • 4 liście chrzanu
  • 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Wodę zagotuj, następnie rozpuść w niej sól i ostudź.

Krok 2:

Ogórki umyj, główkę czosnku bez obierania przekrój na pół. Na dnie słoja lub np. kamionki ułóż połowę: koperku, kopru, czosnku, liści i korzenia chrzanu. Przykrój dno ogórkami, następnie na wierzch ułóż pozostałe składniki.

Krok 3:

Wlej wodę z solą, tak aby zakrywała wszystkie składniki. Na słoik załóż gazę lub kawałek czystego materiału, naciągnij gumkę recepturkę.

Krok 4:

Znakiem, że ogórki zaczynają się kisić jest mętniejąca woda. Najlepiej smakują po 2-3 dniach ale każdy ma swój ulubiony poziom ukiszenia.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na weki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam,mam pytanie czy ogórki trzeba moczyć w wodzie?? Czy wystarczy je tylko wypłukać?

  2. Witam pytanie gdzie najlepiej postawić słoik żeby się ogoreczki zrobiły?

  3. Najprostszy przepis na drugim miejscu Google. Już nastawione choć z modyfikacja. Z wrzątkiem wyjdą szybciej.

  4. Pomocny przepis bo nie kisilem od kilku lat ponieważ nie uprawiam ogórków na mojej ďzialce od kilku lat_ zato chrzan samoistnie rozproszyl się w wielu miejscach mojej dzialki7ko

  5. A ja mam ogórki z wlasnego ogródka i tez tak wlaśnie kiszę.Są przepyszne-zawsze-na drugi dzień i za 2 miesiące tez

  6. Witam. Dziszaj wyrzucilam duzy sloik ogorkow, bo byly zupelnie miekie. Zawsze mi przedtem wychodzily dobrze. Co zrobilam zle, ze sie zniszczyly?

  7. Dzień dobry, Mam pytanie: czy można uratować niesłone ogórki małopolskie? Będę wdzięczna za pomoc.

    • Rozumiem, że chodzi o ogórki małosolne 😉 To zależy ile dni już się kiszą??? Jeżeli to 1 lub 2 dzień to możesz dodać roztworu soli. Na 1 szklankę 1 łyżka soli. Jeżeli to 3 lub poźniejszy dzień to nie ma sensu już nic z nimi robić, po prostu będą trochę mniej słone. Następnym razem dodasz więcej soli.

      Pozdrawiam

  8. O przepisie nie można za wiele napisać, gdyż jest bardzo prosty. Trzeba natomiast zwrócić uwagę na jakość i pochodzenie produktów, oraz (bardzo ważne!) sól. Najlepsza jest niejodowana sól z Kłodawy. I to chyba wszystko! Życzę smacznego i chrapiącego ogóra 🙂

  9. Do małosolnych daje tylko czosnek i koper.Chrzan,liscie np.czarnej porzeczki czy wiśni albo dębowe lub z winogron daje tylko gdy robie kiszone na zimę. Robiąc małosolne obcinam koncówki-szybciej sie robią i ładniej wyglądają.

  10. Jeżeli są dobre bakterie to śmiało można ogórki dokładać w trakcie kiszenia

  11. Co roku robię małosolne i kiszone, nie wyobrażam sobie diety bez nich. Niesamowity aromat i smak. Nie mogąc się doczekać, w celu przyspieszenia procesu kiszenia stosuję dwa patenty ; obcinam ogóreczkom końcówki i zalewam prawie że wrzątkiem. Pozdrawiam

  12. Już w tamtym roku kisiłam ogórki z Twojego przepisu, faktycznie są obłędne i już mu ślinka cieknie na samą myśl o nich. Czekam teraz na dostawę dobrych ogóreczków i będę działać.

  13. Uwielbiam takie po 2 ,3 dniach robie podobnie jak P. przepis dodaję liscie z wiśni 2,3 .Pozdrawiam..

  14. Dziendoberek..robie z tych samych skladnikow ale w sloikach ..zalewam goraca woda ..na drugi dzien wstawiam do lodowki i tam je trzymam ..mam malosolne ..kruche przez kilka miesiecy ..i obojetnie jakie kupie …zawsze sa pyszne ..pozdrawiam

  15. Ja od wielu lat robię z identycznych składników. Jedyne co nas różni to to że zalewam kranówką. Mniaaaami

  16. Ja lubię już takie dwu dniowe a moje dziecko tylko porządnie ukiszone, oczywiście jak zdążą się ukisić, zanim ja je zjem. Bardzo smaczna jest zupa na wodzie po kilkudniowych ogórkach małosolnych z młodą wloszczyzną.

  17. A ja nie zagotowywuje wody, czy to ma jakies znaczenie? …. Czesto podlewam goraca by szybciej sie zrobily, skladniki w sumie daje te same , a jak sie dokwasza to wkladam do sloikow i robie z nich kwaszeniaki ☺ pozdrawiam….

  18. Ja robię tak samo ale zalewam gorącą wodą i wtedy są dobre na następny dzień . Pozdrawiam

  19. Dobry przepis, też takie robię, tylko sól, woda , koper , czosnek i chrzan. Zalewam wrzątkiem , nie wiem czy dobrze? Pozdrawiam.

  20. Sezon ogórkowy czas zacząć. Ja jak kiszę o godz. 16 to jem już o 22. Lubię takie ogóreczki… mniam. Byle się nie przekisiły /zwykle nie zdążą/ .
    A z tym czosnkiem bez obierania to dobry pomysł i tak też zrobię .
    Czy taką wodę można wykorzystać na drugie kiszenie?

    • Ogórki małosolne i kiszone uwielbiamy, zawsze mamy zapas.

      Wodę z ogórków wypijam jako probiotyk lub dodaje do zupy ogórkowej. Do 2 kiszenia nie polecam, woda może się zepsuć i szkoda ogórków.

      Pozdrawiam smacznie 🙂

  21. Ja dodaje do kilku słoików liście wiśni bo przypominają mi smak ogórków jakie jadłam w dzieciństwie na wakacjach u cioci .Mnie smakują 🙂

  22. Właśnie robię ogórki z tego przepisu. Oby wyszły pyszne takie jak te . Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  23. Fanastyczny przepis wlasnie kupilam pgorki i biore sie robotę. Juz mi slinka cieknie….

  24. Też robię ogórki w ten sposób i dodawałam liści wiśni ale w sumie nie wiem czemu mają służyć bo bez nich smakują tak samo 🙂 pozdrawiam

  25. Robię podobnie od lat kilkudziesięciu w kamiennym garnku po babci. Niestety nie mam gwarantowanych i zaufanych ogórków więc wychodzi różnie

  26. U mnie w domu ogórki małosolne to podstawa do wszystkiego ….i robię je bardzo podobnie tylko dodaję jeszcze troche gorczycy

  27. Poprawcie przepis,w przedmowie piszecie o soli kamiennej niejodowanej,w szczegółach składników już o jodowanej,osobiście wiem jaką mam używać ,ale wielu może się pogubić!!!

  28. Nie wygląda na skomplikowane 🙂 przyszła na mnie pora, oby się udało 😉

Sprawdź również