Przetwory
Ogórki małosolne. Przepis krok po kroku.
Chrupiące, pachnące czosnkiem i koperkiem, orzeźwiające… moi drodzy nadeszła pora na ogórki małosolne!!!
Kiedy pytają mnie co najbardziej lubię ze słodyczy, mówię kiełbasę i ogórki małosolne. Przepis na moją ulubioną kiełbasę już podałem, teraz czas na ogórki małosolne.
Nie jest to najbardziej skomplikowane wyzwanie na świecie, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach:
- Warto wybrać świeże, nie za duże, jędrne ogórki gruntowe- najlepiej ze sprawdzonego źródła. Moim zdaniem optymalnie smakują te raczej niewielkie.
- Ogórki najlepiej kiszą się w szklanych słojach lub kamionkach. Naczynie powinno być czyste lub wyparzone.
- Najlepiej używać soli kamiennej niejodowanej.
- Im mniej składników tym lepiej.
Stosując się do tych wytycznych ogórki powinny za każdym razem wyjść obłędne w smaku.
Nie wyobrażam sobie domu bez ogórków małosolnych. To świetny dodatek do sałatek, surówek czy kanapek np. ze smalcem. Osobiście najbardziej lubię chrupać je bezpośrednio ze słoja 😉 Pamiętajcie aby wyjmować ogórki czystym widelcem, tak dłużej postoją.
Kiszenie to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania przetworów z warzyw. Podczas fermentacji beztlenowej wytwarza się kwas mlekowy, który jest źródłem cennych probiotyków. To nie wszystko – kiszenie podnosi też wartości odżywcze wielu warzyw. Tak jest też w przypadku ogórków – kiszenie znacząco zwiększa ilość witaminy C w tych warzywach.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem „krok po kroku” . Pamiętajcie o zostawieniu komentarza pod wpisem 🙂
Ogórki małosolne
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 1 główka czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2 gałązki kopru
- 2 kawałki chrzanu
- 4 liście chrzanu
- 2,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wodę zagotuj, następnie rozpuść w niej sól i ostudź.
Krok 2:
Ogórki umyj, główkę czosnku bez obierania przekrój na pół. Na dnie słoja lub np. kamionki ułóż połowę: koperku, kopru, czosnku, liści i korzenia chrzanu. Przykrój dno ogórkami, następnie na wierzch ułóż pozostałe składniki.
Krok 3:
Wlej wodę z solą, tak aby zakrywała wszystkie składniki. Na słoik załóż gazę lub kawałek czystego materiału, naciągnij gumkę recepturkę.
Krok 4:
Znakiem, że ogórki zaczynają się kisić jest mętniejąca woda. Najlepiej smakują po 2-3 dniach ale każdy ma swój ulubiony poziom ukiszenia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na weki znajdziesz >> TUTAJ <<
Wszystkie wasze przepisy są super!
Witam,mam pytanie czy ogórki trzeba moczyć w wodzie?? Czy wystarczy je tylko wypłukać?
Wystarczy tylko wypłukać.
Witam pytanie gdzie najlepiej postawić słoik żeby się ogoreczki zrobiły?
Ogórki nie potrzebują jakiegoś specjalnego miejsca. Postaw je po prostu na kuchennym blacie.
Najprostszy przepis na drugim miejscu Google. Już nastawione choć z modyfikacja. Z wrzątkiem wyjdą szybciej.
Pomocny przepis bo nie kisilem od kilku lat ponieważ nie uprawiam ogórków na mojej ďzialce od kilku lat_ zato chrzan samoistnie rozproszyl się w wielu miejscach mojej dzialki7ko
bardzo dobry przespis!
Pychota!!! Najlepszy przepis na ogórki małosolne
Hej,
Jest mi niezwykle miło, że mój przepis okazał się the best 🙂
Dziękuję za przemiły komentarz i polecam się na przyszłość.
Kuba
Uwielbiam ogórki małosolne. Od dzieciństwa były obowiązkowe w miom domu, teraz ja robię je w sezonie cały czas
Wiadomix, ogórki małosolne w sezonie muszą być 🙂
Dziękuję i trzymaj się ciepło !!!
Najlepsza jest kłodawska niejodowana sól kamienna !
Podzielam twoje zdanie, kłodawska najlepsza 🙂
A ja mam ogórki z wlasnego ogródka i tez tak wlaśnie kiszę.Są przepyszne-zawsze-na drugi dzień i za 2 miesiące tez
Własne najlepsze! Ja niestety nie mam ;(
Witam. Dziszaj wyrzucilam duzy sloik ogorkow, bo byly zupelnie miekie. Zawsze mi przedtem wychodzily dobrze. Co zrobilam zle, ze sie zniszczyly?
Czasami tak się dzieje z ogórkami jeżeli są z kiepskiej uprawy, też tak miałem parę razy…niestety 🙁
Dzień dobry, Mam pytanie: czy można uratować niesłone ogórki małopolskie? Będę wdzięczna za pomoc.
Rozumiem, że chodzi o ogórki małosolne 😉 To zależy ile dni już się kiszą??? Jeżeli to 1 lub 2 dzień to możesz dodać roztworu soli. Na 1 szklankę 1 łyżka soli. Jeżeli to 3 lub poźniejszy dzień to nie ma sensu już nic z nimi robić, po prostu będą trochę mniej słone. Następnym razem dodasz więcej soli.
Pozdrawiam
O przepisie nie można za wiele napisać, gdyż jest bardzo prosty. Trzeba natomiast zwrócić uwagę na jakość i pochodzenie produktów, oraz (bardzo ważne!) sól. Najlepsza jest niejodowana sól z Kłodawy. I to chyba wszystko! Życzę smacznego i chrapiącego ogóra 🙂
Do małosolnych daje tylko czosnek i koper.Chrzan,liscie np.czarnej porzeczki czy wiśni albo dębowe lub z winogron daje tylko gdy robie kiszone na zimę. Robiąc małosolne obcinam koncówki-szybciej sie robią i ładniej wyglądają.
Jeżeli są dobre bakterie to śmiało można ogórki dokładać w trakcie kiszenia
Co roku robię małosolne i kiszone, nie wyobrażam sobie diety bez nich. Niesamowity aromat i smak. Nie mogąc się doczekać, w celu przyspieszenia procesu kiszenia stosuję dwa patenty ; obcinam ogóreczkom końcówki i zalewam prawie że wrzątkiem. Pozdrawiam
Roman ja też tak czasem robie.
Już w tamtym roku kisiłam ogórki z Twojego przepisu, faktycznie są obłędne i już mu ślinka cieknie na samą myśl o nich. Czekam teraz na dostawę dobrych ogóreczków i będę działać.
🙂
Super! Życzę smacznego!
Uwielbiam takie po 2 ,3 dniach robie podobnie jak P. przepis dodaję liscie z wiśni 2,3 .Pozdrawiam..
Dziendoberek..robie z tych samych skladnikow ale w sloikach ..zalewam goraca woda ..na drugi dzien wstawiam do lodowki i tam je trzymam ..mam malosolne ..kruche przez kilka miesiecy ..i obojetnie jakie kupie …zawsze sa pyszne ..pozdrawiam
Ja od wielu lat robię z identycznych składników. Jedyne co nas różni to to że zalewam kranówką. Mniaaaami
Pyszności!
Pozdrawiam 🙂
Ja lubię już takie dwu dniowe a moje dziecko tylko porządnie ukiszone, oczywiście jak zdążą się ukisić, zanim ja je zjem. Bardzo smaczna jest zupa na wodzie po kilkudniowych ogórkach małosolnych z młodą wloszczyzną.
Bogusia woli takie mniej ukiszone, ja z dzieciakami 2-3 dniowe 😉
Wodę też zużywamy do zupy, nic nie może się zmarnować!
Jakubie. Gdzie znajdę przepis na Twoją zupę… ogórkową małosolną?
hej,
Nie przypominam sobie, żebym robił przepis na zupę z ogórków małosolnych… Możesz przerobić przepis na klasyczną zupę ogórkową z kiszonych ogórków, tylko dać więcej małosolnych 🙂
Pozdrawiam
Ja też tak robię od lat 🙂 Pyszne !!!
Dzisiaj właśnie zrobiłam 🙂
U nas też się kiszą, nie ma wiosny bez małosolnych 🙂
Pozdrawiam!
A ja nie zagotowywuje wody, czy to ma jakies znaczenie? …. Czesto podlewam goraca by szybciej sie zrobily, skladniki w sumie daje te same , a jak sie dokwasza to wkladam do sloikow i robie z nich kwaszeniaki ☺ pozdrawiam….
Im gorętsza woda tym proces szybszy, ale smakowo nie ma to większego znaczenia.
Można zalać też zimną i poczekać 2 dni dłużej 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ja robię tak samo ale zalewam gorącą wodą i wtedy są dobre na następny dzień . Pozdrawiam
Ja wolę takie po 48h trochę bardziej podkiszone 🙂
Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂
Dzięki. Na pewno zrobię jak tylko będą sezonowe.
Super!
Daj znać jak wyszły, pozdrawiam 🙂
Dobry przepis, też takie robię, tylko sól, woda , koper , czosnek i chrzan. Zalewam wrzątkiem , nie wiem czy dobrze? Pozdrawiam.
Bardzo dobrze!
Przepisów jest wiele, ale zestaw który stosujesz jest jak najbardziej OK.
Pozdrawiam
Sezon ogórkowy czas zacząć. Ja jak kiszę o godz. 16 to jem już o 22. Lubię takie ogóreczki… mniam. Byle się nie przekisiły /zwykle nie zdążą/ .
A z tym czosnkiem bez obierania to dobry pomysł i tak też zrobię .
Czy taką wodę można wykorzystać na drugie kiszenie?
Ogórki małosolne i kiszone uwielbiamy, zawsze mamy zapas.
Wodę z ogórków wypijam jako probiotyk lub dodaje do zupy ogórkowej. Do 2 kiszenia nie polecam, woda może się zepsuć i szkoda ogórków.
Pozdrawiam smacznie 🙂
Ja dodaje do kilku słoików liście wiśni bo przypominają mi smak ogórków jakie jadłam w dzieciństwie na wakacjach u cioci .Mnie smakują 🙂
Moja babcia też dodaje to stary patent, ale ona ma kilka drzewek wiśniowych a u mnie ich brak.
Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂
Dzięki
Nie ma za co! Chętnie odpowiadam na wszystkie pytania!
O kurcze .Za chwilę robię je ,ale mam sól tylko jodowaną.Wyjdą?
Wyjdą, ale trzeba je szybko zjeść bo się robią miękkie.
Właśnie robię ogórki z tego przepisu. Oby wyszły pyszne takie jak te . Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
Jak kupiłaś dobre ogórki to napewno wyjdzie smacznie!
Wszystko robie tak samo tylko zalewam goraca woda
Ja też tak czasem robię jak chcę, żeby szybciej się ukisiły 🙂
a czym się różni koperek od kopru?
W sumie to ta sama roślina. Koperek to młode liście, kiedy zakwitnie staje się koprem i różnią się smakiem.
Fanastyczny przepis wlasnie kupilam pgorki i biore sie robotę. Juz mi slinka cieknie….
Dziękuję! Bardzo mi miło! 🙂
Też robię ogórki w ten sposób i dodawałam liści wiśni ale w sumie nie wiem czemu mają służyć bo bez nich smakują tak samo 🙂 pozdrawiam
Dlatego właśnie ja nie dodaje 😉 Pozdrawiam
Czy moge dodac do nich lisc wisni lub porzeczki?
Tak, jak najbardziej możesz! Ja dałem przepis na najprostszą i najłatwiejszą wersję ogórków małosolnych.
Pyszne! Robie dokładnie tak samo ♥️Pozdrawiam
Ja również pozdrawaiam!
U mnie już sąPrzepis identyczny Są pyszne
Wiesz co dobre! 🙂
Robię podobnie od lat kilkudziesięciu w kamiennym garnku po babci. Niestety nie mam gwarantowanych i zaufanych ogórków więc wychodzi różnie
Niestety z tym jest często problem. Ja mam zaufanego sprzedawcę na bazarze pod domem.
U mnie w domu ogórki małosolne to podstawa do wszystkiego ….i robię je bardzo podobnie tylko dodaję jeszcze troche gorczycy
O tak jak Ty robi moja teściowa. Wychodzą równie smacznie. Pozdrawiam.
Poprawcie przepis,w przedmowie piszecie o soli kamiennej niejodowanej,w szczegółach składników już o jodowanej,osobiście wiem jaką mam używać ,ale wielu może się pogubić!!!
Dzięki Ralph za zwrócenie uwagi, już poprawiamy. Faktycznie mogło to wprowadzać w błąd. Pozdrawiamy
Nie wygląda na skomplikowane 🙂 przyszła na mnie pora, oby się udało 😉
Trzymamy kciuki i dziękujemy za komentarz. Na pewno się uda 🙂