X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 4 ogórki małosolne, kiszone, lub konserwowe
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz

Sposób przygotowania

Wołowinę dzielimy na plastry, każdy płat rozbijamy tłuczkiem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Gotujemy śliwki, odcedzamy, wywar pozostawiamy. Pokrojone śliwki mieszamy z cebulą, boczkiem i przyprawami. Na rozbite płaty wołowiny nakładamy nadzienie i po plasterku ogórka. Każdą roladę rolujemy, związujemy nitką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż do miękkości. Po usmażeniu wyjmujemy nitki i rolady układamy w rondlu, podlewamy wodą oraz wywarem ze śliwek. Pod koniec duszenia mieszamy śmietanę z jedną łyżeczką mąki i wlewamy do gotującego się sosu, podgotowujemy i serwujemy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również