Przepis
Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Rolady śląskie
Składniki
- 1 kg wołowiny
- 2 cebule
- 4 ogórki małosolne, kiszone, lub konserwowe
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g suszonych śliwek
- 250 ml kwaśnej śmietany
- tłuszcz do smażenia
- pieprz
Sposób przygotowania
Wołowinę dzielimy na plastry, każdy płat rozbijamy tłuczkiem. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Gotujemy śliwki, odcedzamy, wywar pozostawiamy. Pokrojone śliwki mieszamy z cebulą, boczkiem i przyprawami. Na rozbite płaty wołowiny nakładamy nadzienie i po plasterku ogórka. Każdą roladę rolujemy, związujemy nitką i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż do miękkości. Po usmażeniu wyjmujemy nitki i rolady układamy w rondlu, podlewamy wodą oraz wywarem ze śliwek. Pod koniec duszenia mieszamy śmietanę z jedną łyżeczką mąki i wlewamy do gotującego się sosu, podgotowujemy i serwujemy.