X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

-1,5 kilogramowy płat chudego surowego boczku
-2-3 ząbki czosnku
-1 łyżka majeranku
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżeczka soli
Farsz
-400 g mielonego mięsa (najlepiej cielęcego)
-3 ząbki posiekanego czosnku
-2 jajka
-1 bułeczka namoczona w mleku i odciśnięta
-po pół łyżeczki: soli, ostrej papryki, tymianku i oregano

Sposób przygotowania

Boczek myjemy, obsuszamy i lekko zbijamy drewnianym tłuczkiem, formując równy prostokątny płat. Starannie nacieramy z obu stron mieszanką majeranku, usiekanego czosnku, słodkiej papryki i soli. Odstawiamy na czas przygotowania farszu. Wszystkie składniki farszu starannie mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Płat boczku równo smarujemy farszem i ciasno rolujemy wzdłuż. Zrolowany boczek obwiązujemy grubą bawełnianą nicią. Roladę w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 60-70 minut. Po ostygnięciu kroimy w plastry na półmisku i układamy. Podajemy na zimno z dodatkami: keczupem, chrzanem i pikantnymi surówkami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również