Szybka, pyszna przekąska, lunch. Najlepszy pomysł to sałatka. Sałatka z kolorowych pomidorów i malin. To danie to 15 minut stania w kuchni, reszta czasu to już sama przyjemność jedzenia. Sałatki to z pewnością bardzo wdzięczne potrawy, może w nich znaleźć się wszystko co lubimy. A to czego nie lubimy, łatwo zastąpić. Zaprasza poniżej na moją kolorową kompozycję.
Sałatka z kolorowych pomidorów i malin.
Składniki:
- 1 szklanka malin
- 2 żółte pomidory
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor malinowy
- 1 czerwona cebula
- garść świeżych ziół: bazylia, mięta, kolendra
- 1 mały zielony ogórek
- sos miodowo musztardowy (ja użyłem sosu od Roleskiego)
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pomidory umyj i osusz, następnie pokrój w mniejsze kawałki (możesz je przekroić jedynie na pół). Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka, kolejno ogórka w półplasterki.
Krok 2:
Bazylię, miętę i kolendrę posiekaj, ale niezbyt drobno, mają być wyczuwalne w sałatce.
Krok 3:
Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj ze sobą, następnie udekoruj malinami i świeżymi ziołami.
Krok 4:
Na koniec przygotowaną sałatę polej sosem miodowo musztardowym.
Sałatkę śmiało możesz wzbogacić o np. kozi ser, lub kawałki pieczonego kurczaka. Sałatka świetnie będzie smakowała również w towarzystwie pieczonego łososia.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook.
Więcej wegetariańskich inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
dzien dobry 🙂 przed chwila ją zrobilam i musze przyznać, ze to wyjatkowe doznania smakowe! sama nie wpadłabym na połączenie tych wszystkich składników. od dzisiaj to moj hit. dziękuję!!
Aneta,
Połączenie nie jest oczywiste, ale smakuje rewelacyjnie. Bardzo fajny dodatek do dań z grilla 🙂