DziczyznaPotrawy z grilla
Perliczka pieczona na piwie
Składniki
- 1 perliczka (około 3/4 kg)
- 1 puszka piwa
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 główki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- kilka ziaren jałowca
- sól i pieprz do smaku
Sos z avocado (przepis obok)
Sposób przygotowania
Ptaka nacieramy solą i olejem. Do wnętrza wsypujemy łyżeczkę soli, majeranek, paprykę, rozgnieciony w moździerzu jałowiec i drobno posiekany czosnek. Wkładamy mięso do miseczki, szczelnie przykrywamy i marynujemy w lodówce przez minimum 4 godziny. Z puszki piwa odlewamy około połowę. Nagrzewamy grilla do wysokiej temperatury (około 200*C), nasadzamy perliczkę na puszkę z piwem i pieczemy, smarując pędzelkiem resztą piwa, aż skórka będzie przypieczona, a po nakłuciu piersi ptaka, będzie się wydobywał złocisty sos (około 45 - 60 minut). sos avocado składniki: 1 avocado (dojrzałe) 2 średnie pomidory 1/3 główki czosnku 1 łyżka marynowanej papryki jalapeno 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 szklanki kwaśnej kremówki sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: Wydrążone z łupiny avocado rozgniatamy widelcem w miseczce. Pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek i jalapeno bardzo drobno siekamy. Dodajemy soku z limonki, i śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Smacznego