Ciasta i ciastkaSłodkości
Tarta z kremem mascarpone i malinami
W końcu przyszła wiosna, a wraz z nią słońce! I przepyszne warzywa i owoce w sklepach i na targach. Co roku czekam na ten moment, gdy z każdej strony zachęcają nas do kupna piękne maliny, borówki, rabarbar. Dzisiaj przygotowałem dla Was tarte, którą zrobicie w 40 minut. Kruchy, maślany spód, krem mascarpone i maliny. Tarta z kremem mascarpone i malinami, przepis poniżej.
TARTA Z KREMEM MASCARPONE I MALINAMI
Składniki:
(foremka 28 cm)
KRUCHE CIASTO:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
KREM:
- 500 g zimnego mascarpone
- 300 g zimnej śmietanki 36 lub 30%
- 100 g cukru pudru
- 375 g malin lub innych drobnych owoców np. borówki
Tarta z kremem mascarpone i malinami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Następnie przy pomocy widelca ponakłuwaj spód. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma się lekko zarumienić. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2:
Zimne mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera, dodaj cukier puder i miksuj kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Następnie gotowy krem wyłóż na ostudzone kruche ciasto.
Krok 3:
Na koniec kruche ciasto z kremem mascarpone udekoruj malinami i miętą. Mogą być również inne sezonowe owoce, np. borówki, porzeczka, czereśnie.
Tarta z kremem mascarpone i malinami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<