X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaSłodkości

Tarta z kremem mascarpone i malinami

W końcu przyszła wiosna, a wraz z nią słońce! I przepyszne warzywa i owoce w sklepach i na targach. Co roku czekam na ten moment, gdy z każdej strony zachęcają nas do kupna piękne maliny, borówki, rabarbar. Dzisiaj przygotowałem dla Was tarte, którą zrobicie w 40 minut. Kruchy, maślany spód, krem mascarpone i maliny. Tarta z kremem mascarpone i malinami, przepis poniżej. 

Tarta z kremem mascarpone i malinami

Składniki:

(foremka 28 cm)

Kruche ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
Krem:
  • 500 g zimnego mascarpone
  • 300 g zimnej śmietanki 36 lub 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g malin lub innych drobnych owoców np. borówki

Przygotowanie:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Następnie przy pomocy widelca ponakłuwaj spód. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma się lekko zarumienić. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

Krok 2:

Zimne mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera, dodaj cukier puder i miksuj kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Następnie gotowy krem wyłóż na ostudzone kruche ciasto. 

Krok 3:

Na koniec kruche ciasto z kremem mascarpone udekoruj malinami i miętą. Mogą być również inne sezonowe owoce, np. borówki, porzeczka, czereśnie.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również