X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaronPotrawy wegetariańskie

Makaron ze szpinakiem i młodą kapustą

Jak się okazuje młoda kapusta jest niezwykle wszechstronnym warzywem. Ostatnio miałem dla Was przepis na quiche, gołąbki a teraz przyszła pora na błyskawiczny makaron z młodą kapustą właśnie, szpinakiem i pomidorami. Danie robi się tak samo szybko, jak znika po nałożeniu na talerz. Świetna wiosenna propozycja! Poniżej znajdziecie dokładny przepis:

Makaron ze szpinakiem i młodą kapustą

Składniki:

  • 150 g młodej kapusty 
  • 100 g szpinaku 
  • 12 pomidorków koktajlowych 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 60 g oliwy 
  • 200 g ulubionego krótkiego makaronu np. penne
  • 60 g sera koziego twardego dojrzewającego @agrodanmis
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na oliwie podsmaż poszatkowany czosnek. Kapustę posiekaj na grube paski i gotuj 3 minuty we wrzątku, następnie odcedź dodaj do czosnku. Posól i smaż kilka minut. Dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Na koniec dopraw i smaż minutę. 

Krok 2:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Następnie odcedź, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.

Krok 3:

Makaron wymieszaj z sosem, jeśli sosu będzie za mało dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. 

Krok 4:

Na koniec zetrzyj ser na małych oczkach tarki, przed podaniem posyp danie serem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na dania z makaronem w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również