Dania główneMakaronPotrawy wegetariańskie
Makaron ze szpinakiem i młodą kapustą
Jak się okazuje młoda kapusta jest niezwykle wszechstronnym warzywem. Ostatnio miałem dla Was przepis na quiche, gołąbki a teraz przyszła pora na błyskawiczny makaron z młodą kapustą właśnie, szpinakiem i pomidorami. Danie robi się tak samo szybko, jak znika po nałożeniu na talerz. Świetna wiosenna propozycja! Poniżej znajdziecie dokładny przepis:
Makaron ze szpinakiem i młodą kapustą
Składniki:
- 150 g młodej kapusty
- 100 g szpinaku
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 60 g oliwy
- 200 g ulubionego krótkiego makaronu np. penne
- 60 g sera koziego twardego dojrzewającego @agrodanmis
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na oliwie podsmaż poszatkowany czosnek. Kapustę posiekaj na grube paski i gotuj 3 minuty we wrzątku, następnie odcedź dodaj do czosnku. Posól i smaż kilka minut. Dodaj szpinak oraz pomidorki przekrojone na pół. Na koniec dopraw i smaż minutę.
Krok 2:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Następnie odcedź, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
Krok 3:
Makaron wymieszaj z sosem, jeśli sosu będzie za mało dolej 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Krok 4:
Na koniec zetrzyj ser na małych oczkach tarki, przed podaniem posyp danie serem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na dania z makaronem w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<
Super przepis, szkoda że na własną młodą kapustę będzie trzeba jeszcze trochę poczekać…