X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciastka „Orzeszki” z kremem z mleka w proszku i białej czekolady

Ciastka „Orzeszki” to jeden z klasycznych przysmaków, które kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wypełnione aksamitnym kremem, składające się z dwóch delikatnych, złocistych połów, które po złożeniu przypominają kształtem orzechy, są doskonałą propozycją na różne okazje. Idealnie pasują do filiżanki kawy, herbaty, czy jako deser na spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis na ciastka „Orzeszki” z kremem jest bardzo prosty, a efekt końcowy jest przepyszny.

Ciastka „Orzeszki” z kremem z mleka w proszku i białej czekolady

Składniki na skorupki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła (schłodzonego)
  • 140 g kwaśnej śmietany 18% (około 6 łyżek)
  • 2 żółtka jajek (około 35 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Składniki na krem:

  • 3/4 szklanki mleka (180 ml)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka esencji np. waniliowej
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 90 g białej czekolady 
  • 150 g mleka w proszku

Sposób przygotowania: 

Krok 1:

Przygotowanie skorupek:
Na początku do miski wsyp mąkę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, śmietanę, sodę i ocet. Wszystko wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne i ładnie odklejać się od dłoni. 

Krok 2:

Rozgrzej urządzenie do pieczenia orzeszków. Z ciasta formuj małe kulki wielkości orzecha laskowego ( u mnie każda kulka ważyła 4-5 g) i wkładaj je do rozgrzanej formy. Piecz do lekkiego zrumienienia (około 3-4 min). Następnie ostudź skorupki na kratce.

Krok 3:

Przygotowanie kremu:
 
W rondelku podgrzej mleko z pokruszoną białą czekoladą, cukrem i esencją waniliową, aż cukier się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Do masła stopniowo dodawaj ostudzone mleko, cały czas miksując. Na koniec partiami wsypuj mleko w proszku, dokładnie miksując, aby krem był gładki i jednolity.

Krok 4:

Następnie przygotowane skorupki napełniaj kremem, delikatnie dociskając dwie połówki do siebie, aby powstał kształt orzeszka. Gotowe orzeszki przechowuj w szczelnym pojemniku przez 1–2 dni, aby ciastka zmiękły i nabrały smaku.

Porady:

• Możesz wzbogacić krem o posiekane orzechy lub wiórki kokosowe co nada ciastkom ciekawej tekstury.

• Dodanie aromatu, np. rumowego lub migdałowego, wzbogaci smak kremu.

Ciastka „Orzeszki” to idealna propozycja na słodki podwieczorek, deser po obiedzie lub jako drobna przekąska na przyjęciach. Dzięki temu przepisowi, możesz w prosty sposób przygotować wyjątkowe smakołyki, które zaskoczą Twoich gości. Smacznego!

Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami wiec zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych deserów jak również obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również