Ciasta i ciastka
Ciastka „Orzeszki” z kremem z mleka w proszku i białej czekolady
Ciastka „Orzeszki” to jeden z klasycznych przysmaków, które kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wypełnione aksamitnym kremem, składające się z dwóch delikatnych, złocistych połów, które po złożeniu przypominają kształtem orzechy, są doskonałą propozycją na różne okazje. Idealnie pasują do filiżanki kawy, herbaty, czy jako deser na spotkanie z przyjaciółmi. Ten przepis na ciastka „Orzeszki” z kremem jest bardzo prosty, a efekt końcowy jest przepyszny.
Ciastka „Orzeszki” z kremem z mleka w proszku i białej czekolady
Składniki na skorupki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła (schłodzonego)
- 140 g kwaśnej śmietany 18% (około 6 łyżek)
- 2 żółtka jajek (około 35 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu spirytusowego
Składniki na krem:
- 3/4 szklanki mleka (180 ml)
- 80 g cukru
- 1 łyżka esencji np. waniliowej
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 90 g białej czekolady
- 150 g mleka w proszku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotowanie skorupek:
Na początku do miski wsyp mąkę, dodaj masło pokrojone w kostkę, żółtka, śmietanę, sodę i ocet. Wszystko wymieszaj ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne i ładnie odklejać się od dłoni.
Krok 2:
Rozgrzej urządzenie do pieczenia orzeszków. Z ciasta formuj małe kulki wielkości orzecha laskowego ( u mnie każda kulka ważyła 4-5 g) i wkładaj je do rozgrzanej formy. Piecz do lekkiego zrumienienia (około 3-4 min). Następnie ostudź skorupki na kratce.
Krok 3:
Przygotowanie kremu:
W rondelku podgrzej mleko z pokruszoną białą czekoladą, cukrem i esencją waniliową, aż cukier się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Do masła stopniowo dodawaj ostudzone mleko, cały czas miksując. Na koniec partiami wsypuj mleko w proszku, dokładnie miksując, aby krem był gładki i jednolity.
Krok 4:
Następnie przygotowane skorupki napełniaj kremem, delikatnie dociskając dwie połówki do siebie, aby powstał kształt orzeszka. Gotowe orzeszki przechowuj w szczelnym pojemniku przez 1–2 dni, aby ciastka zmiękły i nabrały smaku.
Porady:
• Możesz wzbogacić krem o posiekane orzechy lub wiórki kokosowe co nada ciastkom ciekawej tekstury.
• Dodanie aromatu, np. rumowego lub migdałowego, wzbogaci smak kremu.
Ciastka „Orzeszki” to idealna propozycja na słodki podwieczorek, deser po obiedzie lub jako drobna przekąska na przyjęciach. Dzięki temu przepisowi, możesz w prosty sposób przygotować wyjątkowe smakołyki, które zaskoczą Twoich gości. Smacznego!
Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami wiec zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych deserów jak również obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ