X

Czego szukasz?

Przepis
Dziczyzna

Dzika kaczka w czerwonej kapuście

Składniki

-1 dzika kaczka
-1 kg czerwonej kapusty
-2 duże cebule
-4 ząbki czosnku
-6 rozkruszonych jagód jałowca
-250 ml czerwonego wytrawnego wina
-po pół łyżeczki: majeranku, rozmarynu, tymianku
-1 łyżka miodu
-sok z 1 cytryny
-100 ml oleju
-1 łyżka mąki
- sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą kaczkę dzielimy na 4 porcje. Z wina, miodu, ziół, połowy soku z cytryny, soli, pieprzu, posiekanego czosnku i odrobiny oleju przygotowujemy mieszankę, którą nacieramy kaczkę, i odstawiamy ją na 2-4 godziny do lodówki. Następnie kaczkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do rozgrzanego do 220° piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160° i pieczemy kaczkę jeszcze około godziny, podlewając sosem z pieczenia. Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Z reszty tłuszczu i z mąki przyrządzamy zasmażkę i zagęszczamy nią kapustę. Doprawiamy pozostałym sokiem z cytryny, cukrem i solą. Uduszoną kapustą obkładamy kaczkę w brytfannie i jeszcze chwilę całość zapiekamy w piekarniku. Tak samo możemy przygotować kuropatwy, cietrzewie, cyranki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również