Przepis
Składniki
- 3 łyżki oleju i ewentualnie łyżka masła
- 1/2 kg pieczarek, drobno posiekanych lub startych na tarce
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, wyciśniętego
- sos sojowy jasny 1-2 łyżka
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1 małe opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
Sposób przygotowania
Nadzienie: Cebulę smaż, na oleju aż się zrumieni. Dodaj pieczarki, smaż kilka minut aż odparuje woda. Następnie czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażyć i zostawić do ostygnięcia. Dodaj natkę pietruszki lub swoje ulubione zioła
Ciasto podzielić na 12 dużych kwadratów i na każdy z nich nałożyć około pół dużej łyżki nadzienia. Sklejać przeciwległe rogi w kopertę lub dowolnym, wyuczonym sposobem. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (czas i temperatura pieczenia podane na opakowaniu ciasta).