Ciasta i ciastkaWalentynki
Babka marmurek
Babka marmurek to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych! To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Świetnie pasuje do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również bez niczego. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na takie desery i przekąski. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
BABKA MARMUREK
Składniki:
- 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
- 350 g cukru
- 250 g masła
- 4 jaja
- 250 ml mleka lub śmietany 12 %
- 3 stołowe łyżki kakao
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
Babka marmurek
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na początku masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy 250 g cukru, żółtka, cukier waniliowy. Następnie dalej ucieramy, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, a na koniec ubita na sztywno pianę z białek.
Krok 2:
Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i przygotowujemy formę – smarujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na koniec wlewamy do formy połowę ciasta, do drugiej połowy dodajemy kakao zmieszane z resztą cukru i po wymieszaniu nakładamy do formy na jasną warstwę.
Krok 3:
Następnie pieczemy ok. 1 godz. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu i wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.
Babka marmurek
Smacznego!
Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.