X

Czego szukasz?

Przepis

Babka marmurek to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych!  To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Świetnie pasuje do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również bez niczego. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na takie desery i przekąski. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

BABKA MARMUREK

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanki)
  • 350 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jaja
  • 250 ml mleka lub śmietany 12 %
  • 3 stołowe łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia

Babka marmurek

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na początku masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy 250 g cukru, żółtka, cukier waniliowy. Następnie dalej ucieramy, wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, a na koniec ubita na sztywno pianę z białek. 

Krok 2:

Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i przygotowujemy formę – smarujemy ją tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Na koniec wlewamy do formy połowę ciasta, do drugiej połowy dodajemy kakao zmieszane z resztą cukru i po wymieszaniu nakładamy do formy na jasną warstwę. 

Krok 3:

Następnie pieczemy ok. 1 godz. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu i wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem.

Babka marmurek

Smacznego! 

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również