Ciasta i ciastkaTłusty czwartek
Faworki Ćwierczakiewiczowej
Zbliża się tłusty czwartek, wiec czas zacząć myśleć co przygotować dobrego do jedzenia. Ja staram się co roku robić coś innego, pączki, chrusty, ciasto, oponki. Wszystko lubimy, więc każdy wariant zawsze nas cieszy. W tym roku będą faworki Ćwierczakiewiczowej – idealnie kruche i pyszne.
Faworki Ćwierczakiewiczowej
Składniki:
- 400 g mąki
- 1 łyżka mleka
- 25 ml araku
- 8 żółtek
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 40 g masła
- 500-750 g smalcu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej i wymieszaj z masłem, arakiem, mlekiem, cukrem i żółtkami. Całość dokładnie wymieszaj. Pamiętamy, żeby ciasto było porządnie „zbite”. Następnie dodaj dobrze roztrzepane jaja i dalej jeszcze ciasto męczymy. Na koniec podziel ciasto na równe porcje, które cienko rozwałkuj i pokrój na wąskie prostokąty. Na środku każdego zrób podłużne nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec faworka.
Krok 2:
Rozgrzej smalec i gdy będzie gorący wrzuć do niego porcje faworków. Pilnuj, żeby ogień nie był zbyt duży i nie wrzucaj za dużo faworków naraz. Obracaj je w trakcie smażenia na drugą stronę. Usmażone faworki wyjmij widelcem lub np. łyżka cedzakową i odłóż na półmisek. Od razu posyp cukrem pudrem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<