Przepis
Zupy
Zupa z kurek Macieja Kuronia
Składniki
- 1/2 kg kurek
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- wywar z mięska dowolnego -około 1,5 l
- 20 dag wędzonki
- 2 łyżki masła
- 5 dużych ziemniaków (nie rozpadających się)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- śmietana (albo jogurt w wersji light)
- 3 szt. ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku
- sól, odrobina pieprzu
Sposób przygotowania
Kurki umyć, pokroić w paski i podsmażyć na maśle. Wędzonkę pokroić drobniutko, podsmażyć. Cebule obrać, pokroić drobno i dodać do wędzonki, smażyć. Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w wywarze wraz z przyprawami (nie dogotować). Do ziemniaków włożyć smażone kurki i cebulę wraz z wędzonką. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać do zupy. Zabielić śmietanka i posypać natka pietruszki. Smacznego
Grzybowa z przecierem pomidorowym ???? Po co tam ten przecier???
To przepis na zupę z kurek mojego ojca. Miał pomysł na wzbogacenie smaku pomidorami i właśnie tak zrobił. Każdy ma prawo do tworzenia przepisów według własnego uznania.