Baranina, Jagnięcina
Shish kebab
Składniki
Szaszłyki
- 1/2 kilograma baraniny (w ostatecznosci moze byc kurczak, wieprzowina)
- 1 opakowanie pomidorków koktailowych
Sos
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 1 duży wyciśnięty ząbek czosnku ( dwa małe )
- 1 łyżka posiekanego koperku
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Marynata
- 2 duże cebule pokrojone na ósemki
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
Mięso kroję na mniej więcej jednakowe kawałki tj. 2x2 cm. Następnie przygotowuję marynatę z wyżej wymienionych składników i zalewam nią mięso..tak aby dobrze pokryła wszystkie kawałki ,mieszam i odstawiam do lodówki na 24 h. Po tym czasie wyjmuję mięso w zalewie z lodówki i pozostawiam w cieple, żeby przybrało temperaturę pokojową , w przeciwnym razie mięso może być twarde ( nie w przypadku kurczaka). Kiedy mięso ma już odpowiednią temperaturę, nadziewam na długie szpikulce do szaszłyków na przemian kawałki mięsa z pomidorkami koktajlowymi. Następnie kładę tak przygotowane kebaby na gorący grill elektryczny . W ostateczności możemy je upiec w piekarniku lub też po prostu usmażyć na patelni, najlepszy efekt uzyskujemy jednak kiedy pieczemy je na typowym grillu na węgiel. Piekę moje kebaby po ok 5-6 minut z każdej strony...Po czym zdejmuję z grilla i podaję polane powyższym sosem czosnkowym, który uzyskujemy przez wymieszanie podanych składników...do tego jeszcze ryż basmati albo chlebek pita.....czerwone wytrawne wino... zapalić w kąciku kadzidło ..puścić orientalną muzykę....i jesteśmy w dawnej Persji. Polecam !